Album foto RAR: Mașini clasice în România. Cum se obține un atestat de vehicul istoric?

414860445_854354429820591_4476947252470891581_n

Corvette, Merecedes, Fiat sau… Aro – pe drumurile sau în garajele din România se află câteva mașini clasice și vehicule istorice, iar Registrul Auto Român a făcut, la final de an, o retrospectivă fotografică cu câteva astfel de mașini.

“Anul care aproape s-a încheiat ne-a dat ocazia să admirăm și să vă prezentăm unele dintre cele mai frumoase mașini clasice din România. Pentru că ar fi imposibil să decidem care este cea mai frumoasă, am ales să facem o retrospectivă foto cu câteva dintre ele”, au transmis reprezentanții RAR, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Câteva imagini:

Ce este o mașină “istorică”?

În România, legislația care transpune prevederile actelor normative valabile la nivelul UE  stipulează că un vehicul poate fi considerat istoric (sau de interes istoric) dacă îndeplinește simultan mai multe condiții:
– a fost fabricat sau înmatriculat pentru prima dată în urmă cu cel puţin 30 de ani;
– tipul său specific, astfel cum este definit în legislația Uniunii Europene sau în legislația națională relevantă, după caz, nu se mai află în fabricaţie;
– este bine întreţinut şi menţinut în starea sa iniţială şi nu a suferit nicio modificare substanţială a caracteristicilor tehnice ale componentelor sale principale;
– deține un atestat de vehicul istoric emis de autoritatea națională a FIVA (Federația Internațională a Vehiculelor Istorice) în România, adică Retromobil Club România.

Cum se obține un atestat de vehicul istoric?

La solicitarea posesorului unui autovehicul, un reprezentant din cadrul Retromobil Club România analizează documentele autovehiculului, dar și starea lui tehnică, vopseaua, caroseria, motorul, interiorul, jantele etc. Dacă specialistul RCR apreciază că autovehiculul respectă criteriile, dosarul este transmis Comisiei Tehnice din cadrul asociației pentru avizare.

În situația unui aviz favorabil, RCR emite atestatul de vehicul istoric și înregistrează documentul în Registrul Vehiculelor Istorice din România.

Demersul se încheie cu o vizită la reprezentanța RAR din județul de reședință al solicitantului, unde se va elibera CIV cu mențiunea “vehicul istoric” sau această mențiune se va face în cartea deja existentă, dacă autovehiculul este înmatriculat în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *