Ana Birchall s-a angajat la Nuclearelectrica. Se va ocupa de proiectele energetice în parteneriat cu Statele Unite

Redacția ian. 26, 2022 2 comentarii
Ana Birchall

Ana Birchall va ocupa funcția de reprezentant special pentru proiecte strategice și relații internaționale în cadrul companiei Nuclearelectrica. Rolul acesteia va fi de a contribui la eforturile Nuclearelectrica de a promova proiectele strategice pe care compania le are în desfasurare în special în cadrul parteneriatului nord-american în domeniul energiei și securității energetice, precum și în cadrul altor parteneriate strategice, potrivit unui comunicat transmis de Bursa de Valori București (BVB).

Cu o experiență de peste 20 de ani în drept, politică externă și relații internaționale, Ana Birchall este licențiată în drept a Universității București, masterat și doctorat în drept la Yale Law School, SUA. Ana Birchall a lucrat pe Wall Street, New York City, SUA, în calitate de avocat în cadrul uneia dintre cele mai mari firme de avocatura din lume. Din 2003, Birchall a revenit în România și s-a alăturat echipei Ministerului Afacerilor Externe promovând interesele României de integrare în NATO și aderare la UE.

Ulterior, Ana Birchall a decis sa se implice în viața politică deținând funcția de vicepremier pentru parteneriatele strategice ale României, Ministrul Justiției, Ministru delegat pentru afaceri europene, Înalt Reprezentant al Guvernului pentru relația cu SUA și Afaceri Europene, deputat în Parlamentul României, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, președinta Comisiei Speciale pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, Președinta delegație Parlamentului României la OSCE.

„Dezvoltarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, precum și oportunitatea implementării reactoarelor modulare mici în România în parteneriat cu SUA, folosind astfel cei peste 25 de ani de experiență ai Nuclearelectrica în industria nucleară, sunt proiecte majore atât pentru asigurarea independenței energetice a României, cât și pentru punerea în valoare a potențialului strategic pe care România îl are în acest domeniu. Romania are toate premisele pentru a deveni un hub și lider regional pentru dezvoltarea și implementararea reactoarelor modulare mici, dar și exportator de energie curată, cu zero emisii de CO2, contribuind la securitatea energetică a regiunii noastre”, a transmis Ana Birchall.

Proiectele nucleare de la Cernavodă vor contribui la dezvoltarea lanţului intern de aprovizionare și vor genera 9.000 de locuri de muncă, susțin reprezentanții Nuclearelectrica (SNN). Aceasta în contextul îîn care Parlamentul României a adoptat proiectul de lege privind ratificarea Acordului între Executivul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nucleare de la Cernavodă, Retehnologizarea Unităţii 1 şi Proiectul Unităţilor 3 şi 4, potrivit Agerpres.

În luna octombrie 2020, România şi Statele Unite ale Americii au parafat Acordul Interguvernamental privind cooperarea în domeniul industriei nucleare civile, Acord care a fost ulterior notificat şi avizat de Comisia Europeana.

Ratificarea Acordului între cele două guverne reprezintă cadrul general de continuare şi realizare a proiectelor nucleare strategice, asumate de România în strategia energetică şi în PNIESC, ca pilon al atingerii ţintelor de decarbonizare, securităţii energetice şi al tranziţiei eficiente către energie curată.

Sursă foto: Ana Birchall/Facebook

Comentarii

 1. Specialisti!
  Unul si unul!
  Din politica in posturi calde ca si in acest caz!
  Fostu PM la BNR cu o echipa intreaga de politruci era un ultim exemplu!
  Nu gasesc de lucru la Societatea de Transport Bucuresti?
  Sau sa le faca Parlamentul asta de samsari ai Romanie o lege dedicata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.