ANAF a rezolvat o problemă majoră a sistemului e-Factura: facturile introduse de mai multe ori vor fi respinse automat

eFactura Sursa foto: Facebook / ANAF

Reprezentanții ANAF anunță că au rezolvat o problemă majoră a sistemului de facturare electronică e-Factura, mai precis facturile introduse de mai multe ori. Acesta facturi vor fi respinse automat, a declarat în cadrul Conferinței de fiscalitate a EY Doina Sandu, consilier superior biroul elaborare strategie și informatizare unitatea de management a informației din ANAF.

Ministerul Finanțelor a transmis ulterior un comunicat în care precizează de asemenea că, din 16 ianuarie, sistemul e-Factura nu mai permite introducerea facturilor duplicat.

În continuare, un nou pas la care se lucrează este posibilitatea de a trimite facturi în numele furnizorului (autofacturarea).

Ministerul Finanțelor mai anunță că, pentru a eficientiza interacțiunea cu utilizatorii finali, va organiza, în zilele 23 și 25 ianuarie,webinarii în care aceștia pot adresa orice nelămuriri și primi răspunsuri din partea experților Agenția Națională de Administrare Fiscală/Centrul Național pentru Informații Financiare.

Instituția mai transmite că, pentru identificarea unor posibile îmbunătățiri care să asigure sinergia platformelor de facturare furnizate de companiile care oferă servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, experții instituției au invitat reprezentanții acestor companii să colaboreze pentru a optimiza soluțiile tehnice, astfel încât adaptarea la sistem să fie cât mai fluidă și eficientă.

„Puțin credeau că vom fi a patra țară din Uniunea Europeană care reușeste să implementeze acest sistem, despre care am spus de la bun început că este vital pentru lupta noastră cu evaziunea. Iată că până acum nu au fost intervale de timp în care sistemul să nu funcționeze. Echipa CNIF/ANAF a început să lucreze de aproape cu firmele care oferă servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, pentru ca orice îmbunătățiri care pot să facă mai ușoară viața contribuabililor să fie implementate. Nu excludem că pot să apară dificultăți și că pot fi identificate aspecte care necesită îmbunătățiri, tocmai de aceea abordarea este una cât se poate de constructivă; suntem lângă contribuabili și nu se aplică niciun fel de sancțiuni până în aprilie. Ne-am angajat să fim flexibili și receptivi la feedback, cred că asta este cel mai important. În final, cu siguranță vom depăși toate dificultățile și ne vom asigura că sistemul e-Factura este o soluție robustă și adaptabilă la nevoile în continuă schimbare ale mediului de afaceri”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În contextul implementării cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relaþia business-to-business (B2B), până în prezent, peste 10 milioane de facturi au fost înregistrate cu succes în sistemul e-Factura, în valoare totală de 45 miliarde de lei, transmit Finanțele.

Statusul facturilor expediate este actualizat la fiecare 30 de minute AICI.

Reamintim că, în situaþia în care sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevăzută la art. 10 alin. (1) din Ordonanþa de urgenþă a Guvernului nr. 120/2021 se suspendă până la repunerea în funcþiune a sistemului.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează.

Citește și:

INTERVIU Intrăm în anul „e-Factura”. Suntem pregătiți? Bogdan Năforniță, Profluo: „România profundă nu știe de acest sistem/ ANAF nu are o infrastructură dedicată acestui proiect, iar sincopele tehnice se pot transforma în probleme comerciale”

 

Sursa foto: Facebook / ANAF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *