Administraţia fiscală are în vederea, anul viitor, o creştere cu minimum 0,5% a ponderii în PIB a veniturilor colectate comparativ cu anul 2019, potrivit proiectului de buget al Ministerului Finanţelor publicat duminică și citat de Agerpres.
Un alt obiectiv al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru 2022 vizează îmbunătăţirea capacităţii administrative şi operaţionale a administraţiei vamale şi orientarea activităţii de vămuire către un mediu complet electronic, inclusiv prin investiţii în echipamentele necesare activităţii de control pe teritoriul naţional şi la frontiera externă a UE.
“Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), document strategic dezvoltat în cursul anului 2021, reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale ultimilor ani pentru ANAF, oferind cea mai mare/substanţială sursă de finanţare nerambursabilă de care organizaţia a beneficiat de când a fost înfiinţată, 355,7 milioane de euro, fără TVA, pentru implementarea unor reforme fundamentale necesare transformării sale. În egală măsură, PNRR a oferit cadrul de excelenţă pentru dezvoltarea unei serii de reforme structurale care vor remodela administraţia fiscală şi contextul în care aceasta evoluează. Prin intermediul PNRR se vor realiza măsuri de reforma complexă, de natură legală şi organizatorică, care promovează schimbarea, sprijinite de o serie de investiţii în digitalizare cu obiectivul final de modernizare şi digitalizare a ANAF”, se precizează în documentul citat.
Până în 2025, se are în vedere eficientizarea colectării veniturilor la bugetul general consolidat cu consecinţe asupra creşterii ponderii veniturilor în PIB cu 2,5 puncte procentuale comparativ cu 2019.
De asemenea, decalajul fiscal la TVA urmează să fie redus cu 5 puncte procentuale până în trimestrul II 2026, comparativ cu 2019 faţă de nivelul stabilit de Comisia Europeană pentru anul 2019.