Analiști: Preţurile locuinţelor din Germania, cea mai mare economie a Europei, vor creşte anul acesta mai rapid decât se estima

Redacția mai 26, 2022 1 comentarii
imobiliar, locuinta, casa

Preţurile locuinţelor din Germania vor creşte mai rapid anul acesta decât se estima în urmă cu trei luni, deoarece penuria de imobile prevalează asupra scăderii costului vieţii şi a perspectivelor privind majorarea dobânzilor, se arată într-un sondaj realizat de Reuters, transmite Agerpres.

Totuşi, scăderea veniturilor disponibile în urma creşterii costului vieţii ar urma să ţină sub control majorarea preţurilor locuinţelor în următorii doi ani, arată rezultatele sondajului realizat în perioada 11-15 mai.

Conform previziunilor majorităţii analiştilor intervievaţi de Reuters, preţurile locuinţelor ar urma să crească cu 7% în 2022, cu 3% în 2023 şi cu 2% în 2024, în timp ce la sondajul din martie se previziona un avans de 6,3% în 2022, de 4,5% în 2023 şi de 2,8% în 2024.

“Preţurile locuinţelor din Germania vor continua să crească, deşi într-un ritm mai lent, deoarece ratele mai ridicate ale dobânzilor, creşterea preţurilor şi scăderea veniturilor disponibile subminează accesibilitatea”, a apreciat Carsten Brzeski de la ING.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat marţi că vede dobânda la depozite (care în prezent este la minus 0,5%) la zero sau “uşor peste” până la finalul lunii septembrie.

Ca şi celelalte părţi ale lumii, Germania, cea mai mare economie europeană, este afectată de inflaţie, care în aprilie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele peste patru decenii, în urma majorării preţurilor combustibililor şi al costurilor cu energia, în contextul războiului din Ucraina

Din cei 13 analişti intervievaţi de Reuters, zece se aşteaptă la o înrăutăţire a accesibilităţii pentru cei care cumpără pentru prima dată o locuinţă, iar patru estimează o înrăutăţire a accesibilităţii pentru chiriaşi.

“Cel mai rău lucru care se putea întâmpla: preţurile locuinţelor cresc, dobânzile se majorează, construcţia de imobile întârzie din cauza lipsei forţei de muncă calificate, scade puterea de cumpărare, din cauza nivelului ridicat al inflaţiei”, a apreciat Timo Klein de la S&P Global.

Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.