O serie de mari companii din Cehia controlează segmente semnificative din piețe în România: în energie, media și jocuri de noroc, conform datelor analizate de Economedia.
Cehia, o țară care are jumătate din populația României, se afla, conform celor mai recente date ale BNR (2022), pe locul 9 în clasamentul investitorilor străini în România. Valoarea capitalului subscris a crescut de trei ori în interval de trei ani.
Câteva dintre marile afaceri cehe în România:
Emma Capital: Energie și jocuri de noroc. Cehii pleacă și revin
Înfiinţată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor şi furnizor pe piaţa gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil. Grupul Premier Energy, deţinut de fondul ceh de investiţii Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc, care a cumpărat recent compania de furnizare CEZ, tocmai s-a listat la Bursa de la București, în această săptămână, pe 28 mai.
De la cehi, afacerea cu energie s-a întors tot la cehi: anterior, în 2020 grupul ceh de energie CEZ, unul dintre cei mai mari jucători europeni din energie, anunța vânzarea a șapte dintre subsidiarele sale românești, active în domeniul distribuției de electricitate și al energiei regenerabile, către investitorul în infrastructură Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), unul dintre cei mai mari manageri de active alternative din lume, deținut de grupul australian Macquarie. În decembrie 2023, Premier Energy, furnizor și distribuitor de gaze naturale din România, a achiziționat compania CEZ Vânzare, deținută de Macquarie Asset Management și cu un portofoliul de 1,4 milioane de clienți.
Furnizorul de gaze naturale și electricitate Premier Energy a derulat, în perioada 8 – 15 mai, o ofertă publică inițială prin care a atras 695 milioane lei (aproape 140 milioane euro), acesta fiind, de altfel, cel mai mare IPO derulat la bursă de o companie antreprenorială, în ultimii 5 ani.
Fondul ceh Emma Capital e activ și pe piața de jocuri de noroc. În vara anului 2022, EMMA Capital Group, holding privat de investiţii, a anunţat că a finalizat cu succes negocierile pentru a achiziţiona o participaţie de 67% ale companiilor Get’s Bet şi Club King, companii româneşti de pariuri sportive şi cazinouri, fondate în 1993 şi 2004 de omul de afaceri Sandu Gheţu.
Miliardarul Daniel Kretinsky – Europa FM
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky deţine în România postul de radio Europa FM, prin intermediul holdingului Czech Media Invest, și platforma Compari.ro, precum şi o participaţie la retailerul german Metro AG. Acesta a avut o ascensiune rapidă în cercurile europene de afaceri în ultimii 5 ani, când a cumpărat pe bandă rulantă companii-cheie din Franța și Marea Britanie.
Le Figaro, unul dintre cele mai influente ziare franceze, i-a facut anul trecut un portret extins omului de afaceri ceh Daniel Kretinsky (47 de ani) după ce acesta a cumpărat de la colosul Vivendi grupul editorial Editis, unul dintre cele mai mari din Europa. El a făcut avere în domeniul energiei, iar acum a devenit unul dintre cei mai importanți jucători în economia franceză.
De la războiul din Ucraina, magnatul energiei, care s-a îmbogățit investind în gazoducte în Europa de Est, a devenit și mai bogat. El are acum o avere estimată la 5,5 miliarde de euro, potrivit revistei Forbes. Grupul său Energy and Industry Holding (EPH), care deține active în Cehia, Slovacia, Germania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Elveția și Franța, a generat venituri de 15 miliarde de euro în primele șase luni ale anului 2022.
Acum, acesta preia compania International Distributions Services (IDS), firma mamă a operatorului poştal britanic Royal Mail, care a anunţat miercuri că a acceptat o ofertă de preluare în valoare de 3,57 miliarde lire sterline (4,2 miliarde de euro).
PPF (Familia Kellner) – Pro TV
PPF este acum un imperiu cu activităţi în telecomunicaţii, media, servicii financiare şi comerţ digital, cu 61.000 de angajaţi în 25 de ţări, conform Bloomberg. PPF operează câteva posturi de televiziune şi companii media online în Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv operatorul de televiziune Central European Media Enterprises (CME), care are în portofoliu branduri media precum Nova TV în Republica Cehă, Markiza în Slovacia, Pop în Slovenia și PRO TV în România.
Petr Kellner, cel mai bogat om din Europa de Est, a murit într-un accident de elicopter în 2021 și, de atunci, soția sa, Renata Kellnerova a preluat controlul grupului.
Penta Investments – Farma și jocuri de noroc
Fondul de investiții ceh Penta Investments operează pe pieţele externe sub mai multe branduri, având unul dintre cele mai extinse lanţuri de farmacii în regiune.
Grupul e prezent în România prin Mediplus. Anul trecut, Mediplus Exim a preluat Gedeon Richter Farmacia SA şi Pharmafarm SA. Mediplus Exim SRL, parte din grupul controlat de Penta Investments Limited, este activă pe piața comerțului cu ridicata de produse farmaceutice și parafarmaceutice.
În România, Grupul Penta Investments Limited activează şi pe piaţa comercializării cu amănuntul de produse farmaceutice şi parafarmaceutice, operând unităţi farmaceutice sub mărcile “Dr. Max” şi “Sensiblu”.
Farmaciile Sensiblu şi distribuitorul de medicamente Mediplus au intrat în portofoliul Penta Investments în decembrie 2017, fondul de investiţii ceh cumpărând cele două companii din grupul A&D Pharma pentru circa 350 mil. euro, potrivit ZF.
Penta Investments deține operatorul de pariuri şi jocuri de noroc Fortuna Entertainment Group, care este cea mai mare firmă de pariuri din Europa Centrală şi de Est, cu prezenţă şi în România. Potrivit unui articol Reuters din martie, fondul analizează o posibilă vânzare.
Grupul fostului premier Andrej Babis intră pe piața de agricultură din România
Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, achiziționarea unui pachet majoritar de acțiuni la compania East Grain din România de către Agrofert din Cehia, potrivit unui comunicat al executivului european, citat de G4Food.
Grupul ceh Agrofert, controlat de fostul premier Andrej Babis, a preluat un pachet majoritat de 65% din compania clujeană East Grain. Tranzactia se realizează în principal printr-o majorare de capital și „reprezintă cea mai importantă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an”, după cum susținea un comunicat al companiei românești.
Principala activitate a East Grain este comerțul cu cereale și semințe oleaginoase, dar prestează și o serie de servicii adiacente cum ar fi servicii de logistică, depozitare, procesare și integrare. East Grain are prezență în România, Ungaria și Serbia.
Sursa foto: Dreamstime.com