România se confruntă cu presiuni pentru a-și îndeplini promisiunile de consolidare fiscală, deoarece agențiile de rating și investitorii își pierd răbdarea, notează o analiză Erste. Aceasta menționează totuși că scăderea ratingului României poate fi evitată dacă guvernul introduce un plan de ajustare fiscală. Analiștii amintesc că toate cele trei mari agenții de rating au revizuit perspectiva la negativă de la stabilă.
„România se confruntă cu presiuni pentru a-și îndeplini promisiunile de consolidare fiscală, deoarece agențiile de rating și investitorii își pierd răbdarea. Ținta de deficit bugetar de 7,0% pentru acest an deja pare ambițioasă, iar execuția bugetară din primele două luni întărește această îngrijorare. Fără măsuri suplimentare suplimentare, atingerea acestui obiectiv va fi o provocare. Guvernul poate genera economii nedorite, din cauza întârzierilor în absorbția fondurilor UE, din investiții care au fost bugetate la 7,8% din PIB”, transmite economistul Erste Vlad Ioniță.
Consolidarea fiscală în curs de desfășurare, este nevoie de mai mult
Deficitul bugetar în numerar după primele două luni ale 2025 a fost de 1,58% din PIB, ușor mai redus față de 1,64% înregistrat în primele două luni din 2024. Veniturile bugetare au crescut cu 3,5% de la an la an în primele două luni din 2025, în timp ce cheltuielile au crescut cu 3,7% de la an la an.
Raportul dintre cheltuielile publice rigide (cheltuieli sociale + salariale salariale) la veniturile bugetare recurente (venituri fiscale venituri fiscale + contribuții de asigurări sociale) a fost de 90,1% în primele două luni ale anului 2025, față de 87,8% în primele două luni ale anului 2024.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Ținta de deficit bugetar de 7,0% asumată de guvern pare ușor ambițioasă.
„Privind la execuția bugetară după primele două luni, credem că ar putea fi necesare măsuri fiscale suplimentare necesare pentru a atinge obiectivul. Tindem să avem încredere pentru moment că guvernul va realiza consolidarea fiscală asumată și, în scenariul nostru de bază, ne așteptăm ca deficitul bugetar să se încheie la 7,0%, dar vedem unele riscuri de creștere”, menționează raportul.
Acesta amintește că toate cele trei mari agenții de rating au revizuit perspectiva la negativă de la stabilă, în timp ce au confirmat ratingul la BBB –/Baa3 de la alegerile prezidențiale/generale.
„Credem că o scădere a ratingului este puțin probabilă până în toamna anului 2025 și poate fi evitată dacă guvernul introduce un plan plan de ajustare fiscală, care este așteptat după reluarea alegerilor prezidențiale programate pentru 4 mai 18. Agențiile de rating sunt preocupate de creșterea datoriei publice, care se estimează că va crește brusc fără intervenție. Cu toate acestea, se așteaptă ca guvernul să pună în aplicare reformele promise, stabilizând în cele din urmă raportul datoriei față de PIB. Lăsând la o parte ajustarea atât de necesară a deficitului primar, dobânzile și inflația vor fi importante de monitorizat în contextul dinamicii datoriei publice în România. O creștere a PIB-ului sub așteptări ar putea prezenta, de asemenea, un risc de creștere a profilului datoriei în raport cu PIB”, punctează raportul Erste.
