Analiză în piața rezidențială la jumătate de an: Tranzacțiile s-au dus în jos cu 22% față de anul trecut, iar ritmul anual de creștere a prețurilor locuințelor continuă să scadă

Bucuresti panorama locuinte apartamente Foto: Albertophotography/ Dreamstime

Numărul de unități individuale vândute a scăzut cu 22% în prima jumătate a anului față de aceeași perioadă a anului trecut, iar peste un sfert din vânzările din România sunt în București, arată datele centralizate de platforma de cercetare a pieței imobiliare ValorEasy. În timp ce la nivelul UE prețurile au rămas la același nivel, în România ele s-au majorat, dar analiștii menționează totuși că ritmul anual de creștere a prețurilor locuințelor continuă să scadă.

Date din semestrul 1:

  • Tranzacțiile imobiliare au înregistrat o scădere de 22%
  • Ritmul anual de creștere a prețurilor locuințelor continuă să scadă
  • România ocupă poziția 19 în topul țărilor UE, cu o creștere a prețurilor de 46% din 2015.
  • În orașele mici, prețurile apartamentelor existente au crescut mai mult
  • Localitățile din preajma marilor orașe sunt lideri la livrările de locuințe în câteva regiuni

Analiza ValorEasy menționează că 66.500 de unități individuale au fost vândute în prima jumătate din 2023, ceea ce reprezintă o scădere anuală de 22%

Sursa: ANCPI, date prelucrate de ValorEasy

Notă referitoare la datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Potrivit legislației românești privind documentația cadastrală și cartea funciară, pentru înscriere a unui condominiu se întocmesc trei cărți funciare: una pentru imobilul teren, o carte pentru
construcție (imobilul colectiv), respectiv carte funciară individuală pentru fiecare proprietate exclusivă (care poate fi un apartament sau un spațiu cu o altă destinație decât cea locativa). Analiștii ValorEasy estimează că cel puțin 80% din unitățile individuale sunt apartamente.

Analiza menționează că 29% din vânzările din România sunt în București

Scăderi ale vânzărilor au avut loc în toate județele din top 10, cu excepția județului Prahova.

Ritmul anual de creștere a prețurilor locuințelor continuă să scadă

La nivelul Uniunii Europene, în primul trimestru din 2023, prețurile locuințelor au rămas la aceeași valoare înregistrată în anul anterior, în timp ce în România încă există o creștere anuală a prețurilor de 4,6% (dar cu tendință în scădere), menționează analiza. În România, se menține diferențierea de preț între piața locuințelor deja construite (+1,5%) și piața locuințelor noi (+11%).

 

România ocupă poziția 19 în topul țărilor UE, cu o creștere a prețurilor de 46% din 2015. Începând din 2015, România a urmat în linii mari tendința generală din Uniunea Europeană. Prețurile locuințelor din România au crescut cu 46%, similar cu media creșterii prețurilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Sursa: Eurostat, date prelucrate de ValorEasy

 

În orașele mici, prețurile apartamentelor existente au crescut mai mult

 

 

În ceea ce privește oferta, analiza arată că ritmul de livrare a locuințelor noi rămâne relativ constant:

 

Top 5 orașe la nivelul regiunilor, după cele mai multe livrări de locuințe în 2022. Localitățile din preajma marilor orașe, în top

Cumpărătorii au început să se orienteze înspre oferta de apartamente și case din preajma marilor orașe. În ceea ce privește livrările de locuințe, se poate constata că în unele regiuni ale țării liderii de clasament nu sunt municipiile. E cazul regiunii Nord-Est, unde cele mai multe locuințe s-au livrat în Miroslava, Iașiul fiind doar pe locul 2. La fel, în vestul țării, lider la livrări de locuințe este localitatea Giroc, cu peste 2000 de locuințe, în vreme ce Timișoara raportează sub 1000. În Sud-Est, Năvodariul e pe primul loc. În regiunea Sud, pe primul loc se află localitatea Moșoaia, amplasată la aproximativ 10 km de Pitești. Chiar și în Cluj, localitatea-satelit Florești se apropie de liderul Cluj-Napoca.

 

Tendința de migrație înspre localitățile mai accesibile decât municipiilor a fost confirmată și de cel mai recent recensământ. Astfel, localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori în 10 ani sunt Popești Leordeni și Chiajna din Ilfov și comuna Florești din Cluj.

Citește și:

Marea migrație din “Capitale” spre mai ieftinele destinații-satelit: Localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori în 10 ani sunt Popești Leordeni și Chiajna din Ilfov și comuna Florești din Cluj (Recensământ 2021)

 

Foto: Albertophotography/ Dreamstime

Comentarii

  1. Dupa cum am mentionat si acum un an si acum doi, scaderea va fi in jur de 50% pe masura ce puterea de cumparare scade. E simplu de intuit. Si eu imi doreec sa ma mut la casa dar cu atatea incertitudini legate de locul de munca, salariul care a intrat la apa, cheltuielile zilnice care tot cresc, cum sa fac credit sau sa imi permit sa pun bani deoparte sau sa investesc ptr ca sa pot avea un venit pasiv, astfel incat sa imi cumpar casa de care am nevoie ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *