Aproape 200 de proiecte care au și componente care implică amenajarea de parcări și zone pietonale sunt în diverse stadii de lucru la nivel național, conform unei analize realizate de IBC Focus, companie care monitorizează șantiere la nivel național. Conform datelor transmise la solicitarea Economedia, unul dintre cele mai mari proiecte în lucru se află în sectorul 4 din București. Alte investiții de valori mari în dezvoltarea infrastructurii urbane și facilitarea mobilității se mai află în pregătire la Cluj, în Oradea și Timișoara.
Conform datelor furnizate de platforma VICTA.ro a companiei, în perioada 1 ianuarie – 21 martie 2025 au fost monitorizate 191 de proiecte ce implică amenajarea de parcări și zone pietonale. Dintre acestea, 168 sunt proiecte publice. Analiza contabilizează proiectele care au incluse parcări sau zone pietonale, indiferent de domeniul în care se încadrează proiectul.
Valoarea totală a investițiilor pentru aceste proiecte este estimată la 25,75 miliarde de lei. Județul cu cele mai multe proiecte identificate este Bihor, cu 19 proiecte, urmat de Timiș, cu 18 proiecte, arată datele publicate pe Hotelinvest.ro, platformă a IBC Focus dedicată zonei de HoReCA și turism.

Parcări cu impact turistic, pietonalizări și proiecte de regenerare urbană în Cluj, Oradea și Timiș
Conform datelor transmise la solicitarea Economedia, unul dintre cele mai mari proiecte în lucru se află în sectorul 4 din București: proiect de regenerare, modernizare (reabilitare) si mentenanță zone urbane, de aproape 8 miliarde de lei. Se mai află în lucru proiectul de Park&Ride Bartolomeu în Brașov, cu o valoare de 112 milioane de lei, iar la Constanța sunt lucrări de reabilitare în zona centrala: infrastructură pietonală, fântâni arteziene, sistem de securitate si iluminat public, de aproximativ 69 de milioane de lei, în curs de amenajare.
Dintre proiectele aflate în derulare, IBC Focus îl amintește și pe cel derulat de Consiliul Județean Cluj, care intenționează să achiziționeze un teren pentru amenajarea unor parcări în vecinătatea castelului Bánffy din Răscruci, recent reabiliat. Această inițiativă vine ca răspuns la insuficiența locurilor de parcare, mai ales că noul obiectiv turistic a început să atragă vizitatori. Detalii AICI

În județul Timiș, primăria Timișoara caută executant pentru realizarea proiectului de regenerare urbană a cartierului Fabric, potrivit debanat.ro. În urma intervențiilor suprafața totală de spațiu verde va crește de la 6.000 mp la 9.500 mp, conform proiectului. Investiția municipalității vizează transformarea totală a 15 străzi și patru piețe, în prezent aglomerate de mașini și cu insuficiente spații verzi, pietonale și pentru recreere. Proiectul de regenerare urbană prevede, printre altele, transformarea Pieței Traian și a Pieței Romanilor în zone parțial pietonale. Pe unele străzi accesul auto va fi limitat pentru a reda spațiul copiilor, pietonilor și bicicliștilor. În același timp, vor fi create și locuri de parcare suplimentare.

Ne uităm și înspre județul cu cele mai multe proiecte identificare – Bihorul – și menționăm că, potrivit presei locale, Oradea are printre proiectele importante anunțate pentru 2025 pietonalizarea străzii Republicii și amenajarea Piațetei Dunării. Conform datelor anunțate de Primăria Oradea, Strada Republicii va fi reabilitată pe tronsonul pietonal cuprins între Piața Ferdinand, strada losif Vulcan și strada Gheorghe Dima.
“Primăria Oradea urmărește crearea unui coridor de mobilitate pietonală unitară în zona centrală pentru punerea în valoare a obiectivelor turistice, asigurarea unui acces pietonal corespunzător și o zonă de recreere adiacentă obiectivelor din zonă”, a transmis municipalitatea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -