Analiză. Parcări și zone pietonale de miliarde de lei: Bihorul și Timișul, în topul județelor cu proiecte de infrastructură urbană și de mobilitate

Pe scurt

  • Aproape 200 de proiecte de amenajare a parcărilor și zonelor pietonale sunt în derulare la nivel național
  • Valoarea totală a investițiilor este de aproximativ 25,75 miliarde de lei, potrivit unei analize
  • Bihorul are cele mai multe proiecte.
  • Proiectele vizează creșterea spațiului verde, pietonalizare și transformări urbane semnificative. Și parcări.
Articolul integral continuă mai jos
fabric timisoara Sursa imagine: Randare, Dominic Fritz/ Facebook

Aproape 200 de proiecte care au și componente care implică amenajarea de parcări și zone pietonale sunt în diverse stadii de lucru la nivel național, conform unei analize realizate de IBC Focus, companie care monitorizează șantiere la nivel național. Conform datelor transmise la solicitarea Economedia, unul dintre cele mai mari proiecte în lucru se află în sectorul 4 din București. Alte investiții de valori mari în dezvoltarea infrastructurii urbane și facilitarea mobilității se mai află în pregătire la Cluj, în Oradea și Timișoara.

Conform datelor furnizate de platforma VICTA.ro a companiei, în perioada 1 ianuarie – 21 martie 2025 au fost monitorizate 191 de proiecte ce implică amenajarea de parcări și zone pietonale. Dintre acestea, 168 sunt proiecte publice. Analiza contabilizează proiectele care au incluse parcări sau zone pietonale, indiferent de domeniul în care se încadrează proiectul.

Valoarea totală a investițiilor pentru aceste proiecte este estimată la 25,75 miliarde de lei. Județul cu cele mai multe proiecte identificate este Bihor, cu 19 proiecte, urmat de Timiș, cu 18 proiecte, arată datele publicate pe Hotelinvest.ro, platformă a IBC Focus dedicată zonei de HoReCA și turism.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Parcări cu impact turistic, pietonalizări și proiecte de regenerare urbană în Cluj, Oradea și Timiș

Conform datelor transmise la solicitarea Economedia, unul dintre cele mai mari proiecte în lucru se află în sectorul 4 din București: proiect de regenerare, modernizare (reabilitare) si mentenanță zone urbane, de aproape 8 miliarde de lei. Se mai află în lucru proiectul de Park&Ride Bartolomeu în Brașov, cu o valoare de 112 milioane de lei, iar la Constanța sunt lucrări de reabilitare în zona centrala: infrastructură pietonală, fântâni arteziene, sistem de securitate si iluminat public, de aproximativ 69 de milioane de lei, în curs de amenajare.

Dintre proiectele aflate în derulare, IBC Focus îl amintește și pe cel derulat de Consiliul Județean Cluj, care intenționează să achiziționeze un teren pentru amenajarea unor parcări în vecinătatea castelului Bánffy din Răscruci, recent reabiliat. Această inițiativă vine ca răspuns la insuficiența locurilor de parcare, mai ales că noul obiectiv turistic a început să atragă vizitatori. Detalii AICI

Sursa foto: TIFF

În județul Timiș, primăria Timișoara caută executant pentru realizarea proiectului de regenerare urbană a cartierului Fabric, potrivit debanat.ro. În urma intervențiilor suprafața totală de spațiu verde va crește de la 6.000 mp la 9.500 mp, conform proiectului. Investiția municipalității vizează transformarea totală a 15 străzi și patru piețe, în prezent aglomerate de mașini și cu insuficiente spații verzi, pietonale și pentru recreere. Proiectul de regenerare urbană prevede, printre altele, transformarea Pieței Traian și a Pieței Romanilor în zone parțial pietonale. Pe unele străzi accesul auto va fi limitat pentru a reda spațiul copiilor, pietonilor și bicicliștilor. În același timp, vor fi create și locuri de parcare suplimentare.

Sursa foto: Dominic Fritz/ Facebook

Ne uităm și înspre județul cu cele mai multe proiecte identificare – Bihorul – și menționăm că, potrivit presei locale, Oradea are printre proiectele importante anunțate pentru 2025 pietonalizarea străzii Republicii și amenajarea Piațetei Dunării. Conform datelor anunțate de Primăria Oradea, Strada Republicii va fi reabilitată pe tronsonul pietonal cuprins între Piața Ferdinand, strada losif Vulcan și strada Gheorghe Dima.

“Primăria Oradea urmărește crearea unui coridor de mobilitate pietonală unitară în zona centrală pentru punerea în valoare a obiectivelor turistice, asigurarea unui acces pietonal corespunzător și o zonă de recreere adiacentă obiectivelor din zonă”, a transmis municipalitatea.

Sursa imagine: oradea.ro/ randare str Republicii

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.