La începutul lunii noiembrie, la nivel național, sunt în derulare proiecte imobiliare de anvergură începute în prima parte sau la jumătatea anului, care valorează în total peste 4 miliarde de euro potrivit datelor publice analizate de specialiștii ONV LAW. Acestea se află în diverse stadii, unele fiind aproape finalizate, altele cu termene de livrare pentru prima jumătate a anului 2023. Chiar dacă investițiile continuă, dezvoltatorii sunt afectați de condițiile tot mai dure din piață: se oferă acum termene de livrare mai lungi, iar constructorii se orientează către materiale de construcții accesibile.
“Chiar dacă sectorul imobiliar traversează o perioadă cu multe provocări, din cauza prețurilor mari la energie sau a lipsei materialelor de construcții, investitorii s-au adaptat rapid la situația socio-economică actuală, astfel că multe segmente sunt încă în plină dezvoltare”, arată analiza.
Potrivit acestor date, dezvoltatorii imobiliari oferă acum termene de livrare mai lungi și se orientează către materiale de construcții accesibile.
Proiecte cu o valoare de peste 3 miliarde de euro sunt anunțate din bugetul de stat pentru finalul anului și vor continua probabil și în prima jumătate din 2023. Cele mai multe investiții se fac în infrastructura rutieră, modernizarea clădirilor sau a instituțiilor publice*.
Totodată, cele mai mari investiții în proiecte rezidențiale însumează în prezent o valoare care ar putea depăși 100 de milioane de euro. Astfel de investiții se fac în orașele dezvoltate, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, București sau Constanța.
De altfel, există dezvoltatori imobiliari care activează în România și au planuri de expansiune în unele țări din Europa.
Sectorul cel mai efervescent rămâne în continuare cel al parcurilor logistice și industriale, arată analiza. Cererea pentru aceste spații rămâne ridicată după pandemie, iar proiectele care au termene de livrare în următoarele luni, însumează investiții de peste 500 mil. EUR.
Majoritatea proiectelor sunt investiții cu capital străin, iar cele mai multe sunt dezvoltate în județe din vestul țării.
„Cererea este în continuare ridicată în zona real estate, care este probabil cea mai sigură investiție în momente de incertitudine economică, însă există și o zonă de lipsă de predictibilitate pentru investitori în acest moment în piață. În acest context, suspendarea PUZ-urilor de sector și, ulterior, anularea PUZ-urilor sectoarelor 3, 5 și 6 au condus la blocaje majore ale investițiilor imobiliare la nivelul Capitalei, ce au avut un impact financiar negativ atât pentru dezvoltatori, cât și pentru bugetul local. Mai mult, anularea în primă instanță a Planului Urbanistic General actual și estimarea autorităților că elaborarea noului PUG ar putea să dureze înca trei ani, constituie un nou element de incertitudine în sectorul imobiliar din București”, declară Sînziana Bărbieru, partener ONV LAW.
“Blocarea PUZ-urilor” din București e tot mai des invocată de dezvoltatori ca fiind o piedică în calea investițiilor. Pe de altă parte, primarul general Nicușor Dan, a declarat că nu a blocat dezvoltarea orașului și că de când a venit la Primăria Capitalei a dat peste 800 de autorizații de construire, în baza Planului Urbanistic General, conform datelor din vară. Primarul general spune că Planurile Urbanistice Zonale au fost făcute până acum în principal pentru derogări, pentru a construi în plus față de ce prevede regulamentul, iar de acum încolo se vor aproba doar PUZ-uri bine justificate, iar interesul public va prima, coform unui interviu publicat de Hotnews.ro.
Cele mai recente statistici publice arată că, la finalul celui de-al doilea trimestru al anului, investițiile în real estate au crescut cu 4,1%, față de aceeași perioadă din anul trecut. Ritmul accelerat s-a mai temperat în septembrie, față de luna precedenta. Numărul de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale a fost în scădere cu 4%, dar cel a clădirilor nerezidențiale a crescut cu 1,1%.
Conform INS, în luna septembrie 2022, s-au eliberat 3880 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 4,0% faţă de luna august 2022 şi cu 20,8 % faţă de luna septembrie 2021.
Al doilea cel mai mare receptor de capital străin din România
Imobiliarele și construcțiile reprezintă al doilea cel mai mare receptor de capital străin din România, relevă datele Băncii Naționale a României analizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Sectorul imobiliar și al construcțiilor din România a atras în ultimii zece ani investiții străine directe (ISD) de circa 12 miliarde de euro, astfel că ponderea acestui segment în soldul total al ISD a urcat în 2021 la 17,4%, comparativ cu 9,2% în 2012. Investitorii străini sunt cei mai mari proprietari de spații imobiliare moderne din România
În aceste condiții, imobiliarele și construcțiile reprezintă al doilea cel mai mare receptor de capital străin din România, după industria prelucrătoare (30% din sold), devansând comerțul (17,2%). Investitorii străini sunt cei mai mari proprietari de spații imobiliare moderne din România, pe toate segmentele pieței, deținând mai mult de 70% din stocul total de astfel de spații.