Anchetă a guvernului britanic din cauza „prețurilor dinamice” ale biletelor pentru turneul trupei Oasis/ Compania Ticketmaster, criticată pentru că biletele au fost vândute și la prețuri mai mult decât duble

oasis Sursa foto: Facebook/Oasis

Guvernul britanic va investiga utilizarea „prețurilor dinamice” de către site-urile de vânzare a biletelor, după ce biletele pentru turneul de reunire Oasis au fost vândute la prețuri „umflate”, scrie Politico.

Vânzarea biletelor pentru spectacolele de revenire ale lui Noel și Liam Gallagher a început sâmbătă dimineața, însă gigantul online Ticketmaster a continuat să crească prețurile, chiar și în timp ce oamenii așteptau ore în șir la coadă.

Stabilirea dinamică a prețurilor ajustează prețurile în funcție de cerere și, deși a fost o metodă standard în Statele Unite pentru concertele foarte solicitate, a devenit recent mai răspândită în Regatul Unit, ceea ce a dus la creșterea prețurilor. Biletele pentru Oasis au fost anunțate inițial la £148,50 (€176), dar au sărit la £355,20 (€422) după câteva ore.

În urma criticilor crescânde din partea fanilor Oasis, guvernul a declarat că va interveni și va investiga această practică controversată, a anunțat ministrul culturii, Lisa Nandy.

Nandy a declarat că este „deprimant să vezi prețuri mult umflate care exclud fanii obișnuiți” și a dorit să pună capăt „revânzărilor frauduloase” și să se asigure că biletele sunt vândute „la prețuri corecte”. Ea a confirmat că revizuirea deja planificată de guvernul britanic a vânzărilor de bilete și a protecției consumatorilor va include prețurile dinamice.

La rândul său, Lucy Powell, lider al Camerei Comunelor, a dezvăluit că a plătit prețuri exorbitante pentru biletele Oasis. Ea a spus că a ajuns să cumpere două bilete pentru 350 de lire sterline fiecare. Biletele au fost cotate inițial la 148,50 lire sterline, fără a include o taxă de rezervare de 2,75 lire sterline.

„Este ceva ce am văzut din ce în ce mai des în ultima vreme, și nu doar bilete, ci și la companiile aeriene și la trenuri, unde există acest tip de ore de vârf”, a declarat ea pentru BBC.

Parlamentarii au declarat că Ticketmaster ar trebui să fie investigat pentru că „practic a scalpat” fanii Oasis care au încercat să obțină bilete pentru turneul de reunire al trupei.

Site-ul de bilete s-a confruntat cu o serie de critici pentru utilizarea „prețurilor dinamice”, o practică prin care clienților li se percep prețuri mai mari pe măsură ce nivelul cererii crește.

Fanii Oasis care încercau să cumpere bilete pentru următoarele concerte ale trupei Britpop din weekend se așteptau inițial să plătească aproximativ 150 de lire sterline. Cu toate acestea, persoanele care au folosit site-ul Ticketmaster au raportat că li s-au oferit prețuri de peste 300 de lire sterline pe bilet.

Biletele au fost puse în vânzare pe trei platforme, însă Ticketmaster a fost singura care a aplicat prețuri dinamice.

Un purtător de cuvânt al Ticketmaster a declarat că nu stabilește prețul biletelor și a refuzat să facă alte comentarii. Se crede că prețurile biletelor pentru concertele Oasis au fost stabilite de promotori, scrie The Telegraph.

Ticketmaster, care este cea mai mare platformă de ticketing din Regatul Unit, a introdus prețurile dinamice în 2022. Artiștii nu sunt obligați să utilizeze acest sistem, pe care compania americană îl numește tarifarea „la cerere”. Aceasta a susținut că sistemul ajută la descurajarea vânzătorilor de bilete.

Cu toate acestea, sistemul s-a dovedit controversat în trecut. În 2022, Ticketmaster a fost nevoit să apere această practică după ce prețul biletelor pentru concertele lui Bruce Springsteen a crescut până la 5 000 de dolari (3 800 de lire sterline).

PremierulKeir Starmer a promis că va lua măsuri drastice împotriva pieței secundare de vânzare a biletelor, sau „touting”, ca parte a unui pachet pre-electoral conceput pentru a spori protecția fanilor muzicii.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri și Comerț, a declarat: „Toată lumea merită o șansă echitabilă de a-și vedea artiștii preferați live, de aceea vânzătorii sunt obligați prin lege să fie transparenți cu privire la prețurile biletelor.

„Dorim să mergem mai departe pentru a readuce fanii în centrul muzicii și vom introduce măsuri de protecție pentru ca oamenii să nu mai fie jefuiți de vânzători.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.