Angajaţii producătorului de tehnică militară Carfil Braşov au intrat din nou în grevă. Oamenii au primit doar 60% din salariile pe februarie

carfil daniela nicolescu Foto: Expo Carfil, Daniela Nicolescu, Facebook

Angajaţii producătorului de tehnică militară Carfil Braşov au oprit din nou lucrul joi şi au declanşat o grevă spontană, scrie News.ro. Oamenii nu şi-au încasat decât 60% din salariile pe luna februarie şi nu au primit tichetele de masă aferente lunilor februarie şi martie.

Liderul sindicatului ICA, Suba Árpád, a declarat pentru News.ro că joi dimineaţă angajaţii de la Carfil Braşov au oprit lucrul din cauza restanţelor salariale.

El a precizat că angajaţii au primit doar 60% din salariul pe luna februarie şi nu au intrat în posesia tichetelor de masă pentru lunile februarie şi martie. Liderul de sindicat a explicat că o altă nemulţumire este legată de faptul că angajaţii nu au intrat în posesia unei “subvenţii” care trebuie acordată de statul român industriei de apărare.“Legea 232/2016 spune că industria de apărare în România trebuie să existe. Această lege precizează că dacă nu există încărcare pentru această industrie, atunci Guvernul trebuie să dea bani la salariaţi, un fel de subvenţie. Guvernul a primit lista de încărcări de la societăţi la sfârşitul anului trecut şi reieşea că 2.200 de oameni din Romarm nu au încărcare. Dar Guvernul a zis că sunt prea mulţi şi au rămas 1.100. Aceşti bani trebuiau primiţi din ianuarie, dar nu au ajuns nici acum la salariaţi. Traseul banilor este următorul: de la Ministerul Finanţelor la Ministerul Industriilor, de la Ministerul Industriilor la Romarm, de la Romarm la Carfil. Aceşti bani sunt blocaţi undeva pe motiv că nişte directori ar fi făcut evaziune fiscală, nu ar fi plătit nişte taxe. Legea nu spune că cineva are dreptul să blocheze aceşti bani pe motiv de ce fapte ar fi făcut directorul. Banii au fost blocaţi în mod ilegal. Dacă aceşti bani erau, nu ieşeam în stradă”, a susţinut Suba Árpád.

Angajaţii Carfil Braşov au mai declanşat o grevă spontană şi în urmă cu trei săptămâni deoarece nu primiseră salariile pe lunile decembrie şi ianuarie, situaţia rezolvându-se atunci după câteva zile.
La Carfil Braşov sunt 370 de angajaţi, iar peste 300 dintre ei au salariul minim.

În 2001, Carfil Braşov a fost reorganizată ca filială a Companiei Naţionale ROMARM. În anul 2005 începe producţia de armament şi muniţie compatibilă cu cerinţele NATO. De asemenea, din 2006, Carfil a dezvoltat activitatea de prestări servicii de service şi mentenanţă pentru armament în zonele de menţinere a păcii, conform datelor de pe siteul Romarm.

Angajații cu salarii minime din industria de Apărare

Amintim că, în februarie, sute de muncitori de la cele două fabrici de armament din oraşul Cugir au întrerupt activitatea, cerând creşterea salariilor. Oamenii au explicat că veniturile sunt atât de mici (unele chiar de 1800 de lei), încât nu le ajung să îşi plătească facturile la electricitate şi căldură.

În primă fază, au oprit lucrul cei de la Uzina Mecanică Cugir, una dintre cele două fabrici de armament din oraş, care au plecat în marş prin oraş de la fabrică până în centrul oraşului, unde se află sediul administrativ. Acolo s-au raliat protestului şi cei de la Fabrica de Arme, unitate care funcţionează în centrul oraşului.

După câteva zile de proteste, ministrul Economiei a anunțat că salariile angajaţilor de la Uzina Mecanică Cugir vor creşte cu cel mult 450 – 500 de lei, în funcţie de categoriile de personal, iar activitatea la cele două fabrici de armament va fi reluată. Ministrul de resort a mai menţionat că se va face o analiză în ceea ce priveşte managementul companiei. Majorarea netă ar fi de maxim 397 de lei, la suma de încadrare, a menționat liderul de sindicat al uzinii mecanice, menționând că negocierile nu s-au încheiat cu rezultatul dorit pentru oamenii care au salarii extrem de mici.

Foto: Expo Carfil, Daniela Nicolescu, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *