Angajații TMK Artrom din Reșița și Slatina vin la București să protesteze. Aceștia cer guvernului salvarea companiei cu 2600 de salariați, aflată sub sancțiuni internaționale, în contextul războiului din Ucraina

tmk artrom Sursa foto: TMK Resita, G4Media

Angajaţi membri de sindicat ai TMK Artrom din Reşiţa şi Slatina se află în drum spre Bucureşti pentru a cere Guvernului să ia mai rapid măsurile necesare pentru a evita un nou blocaj major în activitatea companiei, transmite Agerpres. ANAF a anunțat în 24 martie sancțiuni pentru trei entităţi controlate în mod indirect, prin intermediul TMK Steel Holding United, de către o persoană fizică aflată pe lista de sancţiuni dispuse de Uniunea Europeană, după invazia Rusiei în Ucraina.

Reamintim că producătorul de țevi TMK Artrom a avut conturile blocate de către ANAF, după ce miliardarul rus Dimitri Pumpianski, care controla compania, a fost inclus pe lista sancțiunilor internaționale în contextul războiului rus în Ucraina. Însă Fiscul a acordat companiei o derogare de două luni, pentru a putea fi făcută plata salariilor angajaților. Compania-mamă a transmis însă că Pumpianski a renunțat la pachetul de acțiuni la TMK după ce Occidentul a impus sancțiuni asupra sa.

Sindicaliştii vor protesta în Piaţa Victoriei, începând cu ora 11:00. Aceștia vin înspre capitală cu 12 autocare.

“În baza deciziei ANAF de acum două luni, compania mai poate desfăşura activitate doar până sămbătă, deoarece a primit deja notificări de la bănci că nu se vor mai face operaţiuni după această dată. În plus, pe lângă dificultăţile determinate de explozia preţurilor la utilităţi, compania nici nu poate reînnoi contractele de furnizare a energiei şi gazului, din cauza iminentei expirări a regimului de derogări pentru companie, iar furnizorii şi clienţii nu mai confirmă comenzi în această situaţie”, se arată într-un comunicat al Cartel ALFA.

Sindicaliştii atrag atenţia că un nou blocaj riscă să dea o lovitură fatală acestei întreprinderi, riscând
pierderea a 2.600 de locuri de muncă şi veniturile pentru tot atâtea familii, afectând în acelaşi timp sute de alte locuri de muncă ce depind orizontal de activitatea companiei.

“Deşi se ştie de luni de zile de această problemă, despre faptul că peste mai puţin de o săptămână expiră decizia ANAF prin care sunt acordate societăţii o serie de derogări pentru a-şi putea desfăşura activitatea, în ciuda eforturilor susţinute ale sutelor de persoane implicate în vederea împiedicării colapsului uneia dintre cele mai mari societăţi din România, ne aflăm în faţa situaţiei în care compania nu mai poate reînnoi contractele de furnizare de energie şi gaze, primeşte notificare de la bănci de încetare a efectuării de tranzacţii, iar furnizorii şi clienţii societăţii au încetat deja să mai confirme tranzacţii. Pagubele suferite ca urmare a acestei încetări a activităţii sunt imposibil de determinat în acest moment, dar ele vor fi cu siguranţă imense. Într-o perioadă de criză economică, când Guvernul ar trebui să ţină cu dinţii de fiecare loc de muncă care asigură ocupare de calitate şi taxe la buget, lipsa de acţiune la nivel guvernamental reprezintă o crimă socială!”, se mai spune în comunicat.

CNS Cartel ALFA solicită Guvernului să emită de urgenţă documentele necesare pentru a scoate societatea de sub regimul sancţionator pentru a împiedica încetarea definitivă şi ireversibilă a activităţii companiei şi pierderea locurilor de muncă pentru cei 2.600 de angajaţi ai întreprinderii, precum şi ale sutelor de angajaţi ale căror locuri de muncă şi venituri depind orizontal de funcţionarea acestei companii.

Restricții din 24 martie. Ce a propus guvernul?

ANAF a informat pe 24 martie că au fost puse în aplicare măsuri restrictive, în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, pentru trei entităţi controlate în mod indirect, prin intermediul TMK Steel Holding United, de către o persoană fizică aflată pe lista de sancţiuni dispuse de Uniunea Europeană.

Ministerul Finanțelor a anunțat în urmă cu câteva zile că a elaborat un mecanism prin care va permite companiilor controlate de persoane afectate de sancțiuni internaționale, în contextul războiului Rusiei din Ucraina, să continue activitatea în România fără conturi blocate, dacă vor institui provizoriu un sistem de supraveghere din partea statului român și vor plăti un supraveghetor desemnat cu minim 10.000 de lei pe lună. Reamintim că în această situație se regăsește producătorul de țevi de oțel TMK Artrom, care momentan a primit o derogare de la blocarea conturilor, pentru a putea plăti salariile angajaților. Compania era controlată de miliardarul rus Dimitri Pumpianski.

Sursa foto: TMK Resita, G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *