Compania Antibiotice Iași a inaugurat azi o fabrică nouă de produse topice și semisolide, care a fost construită tot pe platforma existentă a societății și care a costat 20 de milioane euro, bani din surse proprii. Dintr-un comunicat al Antibiotice aflăm că noua secție de producție, care se poate numi o fabrică nouă, este „cea mai modernă din Europa” și că are o capacitate de producție de 540 tone anual, cu 50% mai mare comparativ cu ce putea să realizeze, până acum, Antibiotice cu capacitățile existente.
În cadrul noii fabrici se vor fabrica 56 de produse topice (preparate cu aplicare locală), pentru 19 dintre acestea compania Antibiotice fiind unic producător. Aceste produse topice (unguente, creme, geluri, ovule și supozitoare) sunt destinate tratării celor mai frecvente afecțiuni dermatologice, venoase, reumatologice și inflamatoare, afecțiunilor oftalmologice și ginecologice, atât în sistem spitalicesc cât și în sistemul individual al populației, prin cumpărarea din farmacii.
„Producția se va desfășura pe 4 fluxuri de fabricație, dintre care unul se evidențiază prin posibilitatea fabricării de produse topice sterile cu investiții suplimentare ce vor fi realizate în viitor. Toate cele 4 fluxuri sunt certificate, de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, să producă la cele mai înalte standarde, medicamente destinate atât pieței din România, cât și exportului pe piețele internaționale reglementate”, se arată în comunicat.
Noua structură de producție a generat 100 de locuri de muncă, dintre care 25% cu studii superioare. O parte dintre salariații noii capacități de producție au fost angajați în urma unui proces de recrutare și dezvoltare a abilităților și competențelor tehnice, în cadrul propriului program de recrutare și formare al companiei, Colegiul tehnic a+, spun reprezentanții companiei.
„Noua fabrică de produse topice reprezintă dovada angajamentului nostru de a ne dezvolta și de a investi în producția românească de medicamente la cele mai înalte standarde de calitate oferind sistemului de sănătate românesc siguranță și încredere. În același timp, această investiție ne oferă o mai mare deschidere spre piețe internaționale caracterizate de un înalt grad de competitivitate şi inovare. Vizăm valorificarea acestor produse atât pe piața din România cât și pe piețe internaționale precum SUA și țările Comunității Europene, dar ne orientăm și spre Vietnam și Asia de SE care reprezintă o mare oportunitate pentru astfel de medicamente. De asemenea, urmărim dezvoltarea și asimilarea în portofoliu de noi produse topice sterile și dermato-cosmetice. Ne propunem astfel, să dublăm cifra de afaceri pentru forma topică până la nivelul anului 2030 pentru a menține trendul de creștere al cifrei de afaceri totale a companiei, pe care, de asemenea, țintim să o dublăm până în 2030“, a declarat Ioan Nani, director general al companiei.
Antibiotice Iași are o istorie de 67 de ani, este ultima fabrică de medicamente cu acționariat majoritar de stat și este listată la Bursa de Valori Bucureşti din anul 1997. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Sănătăţii, cu o cotă de 53,0173% din capitalul subscris şi vărsat.