„Antreprenor cu valoare adăugată”: Turnătoria MAE face obiecte din fontă apreciate, dar ar putea muri din lipsă de angajați, chiar dacă e profitabilă / Mai în glumă, mai în serios, firma nu are legătură cu Ministerul Afacerilor Externe: „Denumirea este una simplă si banală”

antreprenor cu valoare adaugata, turnatoria mae, vase din fonta, gabriel bejenariu Sursa foto: Turnătoria MAE

Turnătoria MAE nu este un serviciu al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ci o turnătorie de fontă din Iași ale cărei produse sunt apreciate de clienți. Marca „MAE” are în spate o poveste simpatică. „Denumirea este una simplă si banală”, ne spune asociatul Gabriel Bejenariu. Reprezintă porecla dată de prima nepoată a soților Bejenariu bunicii Maria.

Totul a început într-un atelier de producție care s-a închis. În 2007 a fost închiriat de familia Bejenariu, care are la dispoziție aceleași utilaje, pe chirie. Gabriel Bejenariu ne informează din start care este marea problemă a afacerii: e „imposibil” de găsit angajați. Gabriel și soția sa, Maria, au învățat acest meșteșug al turnătoriei încă din facultatea de mecanică, fiind amândoi de meserie ingineri mecanici. „Metalurgia e o soră a mecanicii, și nu ne-a fost greu s-o învățăm”, explică Gabriel.

O afacere care poate fi profitabilă, dar moare încet, din lipsa angajaților

Nici elevii care le trec pragul nu mai sunt la fel de mulți ca altă dată. Anul acesta a venit o singură grupă de copii (când aveau Școala Altfel) să îi viziteze. „Veneau până acum destul de mulți, patru-cinci clase, sar probabil mulți au crezut că ne-am închis”, spune Gabriel care mai adaugă faptul că „mult nu mai este” până la închiderea porților.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
antreprenor cu valoare adaugata, turnatoria mae, vase din fonta, gabriel bejenariu
Elevi la Turnătoria MAE.

El ne spune că este foarte dificil pentru că „lumea pleacă în străinătate și nu se mai găsesc angajați”. Gabriel recunoaște că munca de la turnătorie este dificilă. Firma are 20 de angajați. „În materie de producție, dacă se produce, [afacerea] este profitabilă, numai că trebuie îmbunătățită, trebuie tehnologie”, afirmă Gabriel.

El ne mai spune că ar putea ajuta și statul, printr-o politică de impozitare diferită a angajaților. Grupele de muncă sunt mai dificil de obținut, iar impozitele sunt la fel de mari pentru un vânzător și un turnător.

„La salar plătesc amândoi la fel și ies și amândoi la pensie la fel, dar muncile sunt fantastic de diferite și atunci în curând vom merge cu șofer de autobuz de 70 de ani și o să mergem pe jos, că o să ne fie frică să nu-i tremure mâna pe volan. Așa și la noi, la 65 de ani trebuie să muncești în turnătorie, e dificil”, a declarat Gabriel pentru Economedia.

Gabriel Bejenariu a încercat să acceseze fonduri europene acum vreo șase-șapte ani: „Două încercări am avut, nu s-a putut, ne-am lăsat păgubași, pentru că am zis că poate nu ăsta e scopul.”

Cea mai apreciată categorie de produse oferite de Turnătoria MAE este cea de larg consum, precum plitele, grătarele pentru foișor sau tigăile.

Ustensilele de fontă, după cum ne spune Gabriel, se diferențiază de cele convenționale prin faptul că „sunt cele mai apropiate de natură”. Adică se folosesc foarte puține lucruri suplimentare la ce înseamnă minereul de fier. „Nu se încearcă alte intervenții cu fonta”, explică el. Acestui material i se mai spune „fontă de tuci”. „Cine aude de tuci, spune că oalele sunt bune. Cam asta înseamnă”, explică inginerul.

Gabriel își vinde produsele pe piața internă, în magazinul online și la parteneri cu care colaborează de mult timp.

Grill bombat pentru aragaz cu mâner din lemn produs de turnătorie.

Din experiența sa, clienții, la produsele de larg consum (vasele, grătarele, plitele etc.), sunt cei care și-au dat seama de „noutățile” care „fac singure mâncarea, fără să muncești la ele”, potrivit antreprenorului. El a adăugat că din această categorie fac parte foarte mulți IT-iști.

Întrebat de provocările cu care s-a confruntat, Gabriel ne-a spus că „provocarea e de a continua”. „În sistemul economic actual, sistemele care fac producție (nu numai în cazul turnătoriilor), care construiesc mașini, rachete sau ce o mai fi în țară, nu sunt promovate.”

„Eu nu am minister”

Gabriel Bejenariu susține că societatea lui comercială, înscrisă în registrul comerțului din România, nu are minister: „Eu nu am minister. Dacă am o problemă, eu n-am la cine să merg să-i spun <<Domnule, aș vrea…>>, toată lumea o să zică <<Da veniți, că se poate, nu se poate, vă zic eu>>. La minister nici cu portarul nu ajung să vorbesc.”

Antreprenorul crede că trebuie dezvoltată industria în România, astfel încât să fie redusă dependența de importuri. „Trebuie un șurub, o roată dințată, noi nu mai facem scule. Nu mai facem nimic. Nici lanțuri nu cred că mai facem.”

Întrebat de planurile de viitor pe care le are, Gabriel Bejenariu ne răspunde că-și dorește să stea în picioare. De asemenea, așteaptă ca ceea ce se aude, și anume „că la anul o să fie cumplit”, să nu fie adevărat.

Când spune „cumplit”, Gabriel se referă la fiscalitate, la creșteri de taxe și impozite, dar și de prețuri. „Se scumpește gazul, de exemplu, dacă a scumpit gazul, a scumpit tot. Se scumpește benzina, se scumpește curentul… atunci normal că-ți cresc prețurile. Crescând un preț, normal că nu poți să concurezi cu un importator care aduce produse din China sau din altă parte”, a încheiat el.

Prin campania „Antreprenor cu valoare adăugată”, Economedia promovează ideile de afaceri care îi inspiră pe antreprenorii români să dezvolte și să vândă produse fabricate parțial sau total pe plan local, sub branduri proprii.

Citește și „Antreprenor cu valoare adăugată”: O afacere cu lădițe simple, dar durabile și arătoase, aduce profit familiei Pop / „Durbanele urbane” au primit nume precum Neghiniță sau Greuceanu pentru a fi diferențiate

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pentru o completare a acestui articol, luati si cateva puncte de vedere de la angajati.
    Pentru ca intr-un fel este descris de manager un salariu si alt fel este descris acelasi salariu de catre un angajat.

    Fara aceasta completare propusa, articolul pare incomplet, neterminat. E prezent numai un punct de vedere.

  2. Directiva de distrugere a RO pe toate planurile e de sus, la care guvernantii si sefii de stat au aderat ca iude si tradatori de neam si tara.
    Niciunul insa nu traieste vesnic pe pamant, si va da cu “ochii” de Judecatorul Hristos.
    Si va vedea ce a dat/vandut pe pamant ptr vesnicie

  3. Dacă vreți să îi promovați era frumos să puneți și un link către pagina lor.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.