Apple vrea să mute din China în India producția de iPhone-uri pentru Statele Unite, ca răspuns la războiul comercial al lui Donald Trump

apple, tehnologie, gigant companie tehnologica americana, iphone Sursa foto: Lester69 | Dreamstime.com

Apple plănuiește să transfere asamblarea tuturor iPhone-urilor vândute în SUA în India chiar de anul viitor, potrivit unor persoane familiarizate cu subiectul, în timp ce războiul comercial al președintelui Donald Trump forțează gigantul tehnologic să se îndepărteze de China, scrie Financial Times.

Demersul se bazează pe strategia Apple de a-și diversifica lanțul de aprovizionare, dar merge mai departe și mai repede decât apreciază investitorii, cu obiectivul de a obține din India toate cele peste 60 de milioane de iPhone-uri vândute anual în SUA până la sfârșitul anului 2026.

Obiectivul ar însemna dublarea producției de iPhone în India, după aproape două decenii în care Apple a cheltuit foarte mult în China pentru a crea o linie de producție de talie mondială, care i-a permis să devină un gigant tehnologic de 3 miliarde de dolari.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

China, unde Apple produce majoritatea iPhone-urilor sale prin intermediul unor terți, cum ar fi Foxconn, a fost supusă celor mai agresive taxe impuse de președintele american, deși acesta a semnalat de atunci dorința de a negocia cu Beijingul.

În urma anunțurilor tarifare ale lui Trump, care au șters 700 de miliarde de dolari din valoarea de piață a Apple, compania s-a grăbit să exporte în SUA iPhone-urile disponibile fabricate în India, pentru a evita tarifele mai mari impuse atunci Chinei.

În ultimii ani, Apple a construit în mod constant capacități în India cu producătorii contractuali Tata Electronics și Foxconn, deși încă își asamblează majoritatea smartphone-urilor în China.

Asamblarea iPhone-urilor este ultima etapă a procesului de producție, reunind sute de componente pentru care Apple este încă foarte dependentă de furnizorii chinezi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Trump a anunțat inițial tarife „reciproce” de peste 100 % pentru importurile din China, dar apoi a oferit o amânare temporară pentru smartphone-uri. Dispozitivele sunt încă supuse unei rate separate de 20 % care se aplică tuturor importurilor din China.

India a fost afectată de un așa-numit tarif reciproc de 26 %, deși acesta este suspendat în timp ce New Delhi face presiuni pentru încheierea unui acord comercial bilateral cu SUA. Aflat în vizită în India săptămâna aceasta, vicepreședintele american JD Vance a declarat că cele două țări fac „progrese foarte bune”.

În SUA au fost vândute aproximativ 28% din cele 232,1 milioane de iPhone vândute la nivel global în 2024, potrivit International Data Corporation.

Apple ar trebui să crească în continuare capacitatea în India pentru a îndeplini toate comenzile din SUA din această țară.

Anul trecut, pe măsură ce producătorul iPhone a încercat să crească producția din India, Foxconn și Tata au început să importe seturi de componente preasamblate din China.

„Credem că aceasta va fi o mișcare importantă pentru Apple, pentru a-și putea menține creșterea și impulsul”, a declarat Daniel Newman, director executiv la firma de cercetare Futurum Group. „Vedem în timp real cum o companie cu aceste resurse se mișcă cu viteza relativ ușoară pentru a face față riscului tarifar.”

Apple va raporta rezultatele trimestriale săptămâna viitoare, în timp ce investitorii încearcă să înțeleagă impactul planurilor tarifare ale lui Trump. Compania nu oferă indicații precise privind câștigurile și s-a abținut de la discutarea tarifelor.

Directorul executiv Tim Cook a fost în contact regulat cu Trump și administrația sa de când a participat la inaugurarea președintelui în ianuarie.

Apple a refuzat să comenteze.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.