Aproape 7000 de fermieri protestează azi în țară, spun organizatorii acțiunilor pe tema impactului cerealelor ucrainene

cereale Sursă Pixabay

Aproape 7000 de fermieri protestează în ţară faţă de politicile comunităţii europene, iar 400 de agricultori sunt aşteptaţi în Capitală, a declarat, vineri, Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

“La protest sunt aşteptaţi aproximativ 7000 de participanţi în toate punctele. Se vor afilia inclusiv fermieri din Polonia, Cehia, chiar şi Bulgaria. La vama Negru Vodă, pe partea bulgărească, vor fi şi fermierii bulgari. În Capitală vor participa undeva la 400 de fermieri”, a precizat, pentru Agerpres, Nicu Vasile.

El a explicat că acesta este un miting pentru a atrage atenţia asupra politicilor pe care le face comunitatea europeană şi care afectează atât consumatorul cât şi fermierul.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Comunitatea Europeană este cel mai mare importator de organisme modificate genetic şi produse care nu respectă trasabilitatea, undeva la 21 de milioane de tone numai de porumb modificat genetic şi soia peste 30 de milioane de tone. Acum avem 26 de milioane de tone de cereale aduse din Ucraina şi care nu respectă trasabilitatea. Preţurile de cost sunt mult mai mici”, a afirmat Nicu Vasile.

Fermierii organizează, vineri, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.

“Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România – Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea şi spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate şi respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale ţării”, se arată într-un comunicat comun al celor patru federaţii.

Potrivit acestora, protestul se fundamentează pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecărui fermier din România şi pe dorinţa de a-şi desfăşura activitatea în condiţii de egalitate cu oricare fermier european şi de a fi susţinuţi şi protejaţi de către decidenţii europeni şi naţionali.

“Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, se precizează în comunicatul citat.

În context, reprezentanţii fermierilor atrag atenţia că această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România.

Judeţele în care se vor organiza proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti. Printre locurile anunţate se află Vama Nădlac (intervalul orar 12:00-15:00), Costeşti-Vama Piteşti (11:00 – 14:00), Oradea-Vama Borş (12:00 – 15:00), Botoşani – Vama Stânca (12:00 – 15:00), Constanţa – Vama Negru Vodă (12:00 – 15:00), Galaţi – Vama Giurgiuleşti-Port (12:00 – 5:00), Galaţi – Vama Oancea (12:00-15:00), Neamţ – Vama Siret (12:00 – 15:00), Satu Mare – Vama Halmeu (10:00 – 15:00), Tulcea – Vama Isaccea (12:00 – 15:00) şi Bucureşti – Reprezentanţa Comisiei Europene (10:00 – 15:00).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: