Circa 80% dintre români sunt în favoarea adoptării monedei euro, cel mai ridicat procent din rândul statelor care nu au adoptat încă moneda comună, arată un Barometru lansat vineri de Comisia Europeană.
Sondajul anual Eurobarometru Flash privind introducerea monedei euro în statele membre care nu au adoptat încă moneda comună a fost desfășurat în perioada 20-29 aprilie 2022 în România și alte șase state membre ale Uniunii Europene, respectiv Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia.
Noul sondaj arată că există un sprijin larg față de moneda euro: în medie, 60% dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro.
România este în top, cu 77% dintre respondenți în favoarea introducerii euro, urmată de Ungaria, unde 69% din populație este în favoarea adoptării euro, în timp cele mai scăzute procente au fost în Bulgaria, Cehia (44% în ambele țări) și Suedia (45 %).
Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că trecerea la moneda euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (55%). Totuși, 56% dintre respondenți consideră că introducerea monedei euro va duce la o creștere a prețurilor.
De asemenea, din sondaj reiese că gradul de sensibilizare cu privire la moneda unică în rândul cetățenilor din statele membre din afara zonei euro este în continuă creștere: 53% dintre respondenți se simt informați cu privire la euro, față de 51% anul trecut și 44% în 2015.
Reamintim însă că România nu îndeplinește în acest moment niciunul dintre cele patru mari criterii economice necesare pentru a adopta moneda euro, arată cel mai recent raport de convergență, din anul 2022, al Comisiei Europene.