Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, arată datele Institutului Național de Statistică. În 2023, aproximativ 30% din numărul total de salariați salariați din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate
În România, în anul 2023, au fost identificate 101.755 grupuri de întreprinderi, din care 5.457 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 96.298 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (707 controlate din interior, respectiv 95.591 controlate din străinătate.
În anul 2023, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan național peste 5,3% erau rezidente (5.457 grupuri).
În anul 2023, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣi identificate în România, 15.686 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 79.905 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În anul 2023, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 32,3% din totalul grupurilor de întreprinderi, Construcţii (11,6% din total) și Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 10,2% din totalul grupurilor de întreprinderi.
În România, în anul 2023, 29,9% din numărul total de salariați din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate. În anul 2023, 22,0% din numărul total de salariați activau în grupurile de întreprinderi multinaționale controlate din primele 10 țări.
Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii. Rezultatele anului 2023 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,9%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (10,8%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,2%).
În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (9,5%), în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,5%) şi în M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (3,2%). În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 4,2% din salariați se regăsesc în secţiunea C – Industria prelucrătoare, 2,1% se regăsesc în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 1,5% se regăsesc în secțiunea J – Informații și comunicații. Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulți salariați în secţiunea C – Industria prelucrătoare (3,8%) și secțiunea J – Informații și comunicații (2,7%).
Comentarii
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.