Arabia Saudită renunță la planul de creștere a producției de petrol

petrol

Arabia Saudită a renunțat la un plan de extindere a capacității zilnice de producție de petrol a regatului, într-un reviriment politic major din partea celui mai mare exportator de petrol din lume, scrie Financial Times.

Compania de stat Saudi Aramco a declarat marți că i s-a cerut de către Ministerul Energiei să renunțe la un plan de creștere a capacității sale maxime de producție sustenabilă de la 12 milioane de barili pe zi la 13 milioane de barili pe zi până în 2027.

Programul de investiții în valoare de mai multe miliarde de dolari a diferențiat compania de o mare parte a industriei, unde cheltuielile pentru producția de petrol sunt în general în scădere din cauza preocupărilor legate de obiectivele climatice și de cererea viitoare. Saudi Aramco reprezintă aproximativ 10% din cele 100 de milioane de barili de petrol consumați zilnic în lume.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Decizia a fost luată de Ministerul Energiei și nu a fost determinată de nicio problemă tehnică sau operațională a companiei, care rămâne în poziția de a relua programul de investiții dacă i se va solicita, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune.

Ministerul Energiei nu a emis o declarație și nici nu a oferit vreo explicație pentru această decizie, care reprezintă o schimbare semnificativă de politică pentru regat. Directorul executiv al Saudi Aramco, Amin Nasser, și-a petrecut ultimii doi ani pledând pentru mai multe investiții în producția de petrol în întreaga industrie.

„Sistemul de 100 de milioane de barili, din cauza lipsei de investiții, este cu adevărat fragil în ceea ce privește capacitatea sa de a face față oricăror întreruperi neprevăzute”, a declarat Nasser pentru Financial Times în 2022.

Însă, în ultimele 18 luni, Arabia Saudită a redus în mod repetat producția, ca parte a eforturilor Opec de a susține prețurile pe fondul încetinirii creșterii cererii și al creșterii producției din partea SUA și a altor producători. Ca urmare, Saudi Aramco produce în prezent aproximativ 9 milioane de b/d, în scădere de la o medie de 10,2 milioane de b/d în primele trei luni din 2022.

Acest lucru înseamnă că societatea are deja o capacitate de rezervă de 3mn b/d pe care ar putea să o pună în funcțiune pentru a răspunde oricărei creșteri bruște a cererii, reducând astfel nevoia imediată de a-și crește în continuare producția maximă, a declarat persoana familiarizată cu decizia.

Arabia Saudită se așteaptă să elibereze încă 1mn b/d de petrol pentru export prin înlocuirea combustibililor lichizi utilizați în regat pentru producerea de energie cu gaz, a adăugat persoana în cauză.

Amrita Sen, director de cercetare la Energy Aspects, a declarat că decizia ar trebui interpretată ca un răspuns la capacitatea neutilizată existentă în sistem și nu ca o schimbare a încrederii pe termen lung a Arabiei Saudite în ceea ce privește cererea de petrol.

„Decizia nu are absolut nimic de-a face cu ceea ce cred ei despre cerere”, a spus Sen. „Ei au acum o capacitate de rezervă de 3mn b/d, deci care este graba de a crește capacitatea de producție la 13mn b/d”.

Sen a adăugat că inflația lanțului de aprovizionare din întreaga industrie a crescut costurile asociate programului său de investiții și că Saudi Aramco nu a exclus posibilitatea de a relua planul de extindere la o dată ulterioară. „De ce să întreprindem o extindere într-un moment în care costurile sunt ridicate?”, a spus ea. „Și nu au spus că vor anula acest lucru pe termen nedefinit”.

Agenția Internațională a Energiei, organismul de supraveghere a energiei din Occident, a prognozat luna aceasta că lumea va genera un „excedent substanțial” de petrol în 2024, deoarece creșterea cererii a încetinit, iar producția din țările non-Opec, inclusiv din SUA, Brazilia și Guyana, a crescut.

Alastair Syme, analist la Citigroup, a declarat că decizia a subliniat provocarea cu care se confruntă Opec și aliații săi, care au pierdut cotă de piață prin reducerea producției, dar nu au reușit să declanșeze o revenire semnificativă a prețurilor la țiței.

În pofida reducerilor, a tensiunilor din Orientul Mijlociu și a războiului din Ucraina, Brent se tranzacționa marți la aproximativ 80 de dolari pe baril, în linie cu prețurile din ianuarie 2022, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Decizia Arabiei Saudite „pare a fi o regândire uriașă a strategiei și va avea ramificații largi în ceea ce privește cheltuielile de capital ale Aramco, lanțul de aprovizionare din Golf și, desigur, politica petrolieră a OPEC+”, a declarat Syme.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: