Asociaţia Prosumatorilor îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paşte, să oprească invertoarele / Consumul va fi mic, iar autoritățile vor să prevină problemele din Sistemul Energetic Național, mai ales în prima zi de Paște

panouri solare pe o casa Sursa foto: Freepik / wirestock

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE) îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paşte, să oprească invertoarele prin siguranţa dedicată acestui echipament şi pentru a se asigura un echilibru în sistemul energetic naţional.

Conform unui comunicat al APCE, acelaşi apel este adresat şi firmelor care au panouri solare, dar nu au activitate sau consum pe timpul zilei în acea perioadă, transmite Agerpres. În preajma Sărbătorilor Pascale, când consumul de energie electrică scade semnificativ, în spaţiul public au apărut îngrijorări legate de echilibrul sistemului energetic naţional, susţin reprezentanţii asociaţiei.

“De Paşte, prosumatorii oferă din nou o lecţie de civism “energetic” şi facem acest lucru doar pentru a demonstra că surplusul de energie al nostru este o parte din soluţie, nu o problemă. Am toată încrederea în experienţa echipelor de la Dispeceratul Energetic Naţional. Pentru mine, ei sunt la fel de importanţi ca şi controlorii de trafic aerian”, a afirmat preşedintele APCE, Dan Pîrşan, în comunicat.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Potrivit sursei citate, prosumatorii pot reduce producţia solară cu până la 5%.

Reprezentanţii APCE susţin că energia nucleară se poate diminua doar în anumite limite mici, fiind o sursă stabilă şi esenţială în sistemul energetic. “Hidrocentralele pot reduce producţia la limită, în special pentru a conserva rezervele din lacuri, o practică responsabilă în contextul actual, iar centralele pe gaz sau cărbune pot fi oprite temporar, chiar dacă implică pierderi financiare”, se menţionează în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Totodată, parcurile fotovoltaice mari, de peste 5 MW, şi turbinele eoliene pot fi controlate de Transelectrica. Astfel, acestea pot fi oprite atunci când este necesar.

“Problema reală este la parcurile fotovoltaice comerciale mai mici de 5 MW, care sunt multe şi nu pot fi controlate centralizat”, spun reprezentanţii asociaţiei. O problemă este reprezentată de lipsa marii stocări în baterii, la care România este “repetentă”.

Prosumatorii contribuie cu doar 30% din totalul energiei fotovoltaice din România – şi doar atunci când este soare în toată ţara, menţionează sursa citată.

“Când tensiunea din reţea depăşeşte 253V, echipamentele prosumatorilor se opresc automat, ca măsură de siguranţă. Invertoarele prosumatorilor nu funcţionează în condiţii de supra-tensiune în reţea peste 253V. Deci, în lipsa consumului din reţea, prosumatorii nu injectează energie, iar sistemul se autoreglează”, explică reprezentanţii asociaţiei

Consumul de energie electrică este așteptat să atingă minime istorice absolute, în ziua de Paști (când sărbătoarea ortodoxă și catolică coincid). Sunt așteptate consumuri instantanee de 2.500 MW (spre înțelegere, acum sunt constant peste 6.000 MW) sau chiar mai mici și, pur și simplu, producția obișnuită nu are unde se consuma în intern. Nu se poate consuma nici la extern, pentru că aceste consumuri sunt foarte reduse peste tot în jur, așa că livările consistente la export se exclud.

Din aceste motive pentru care au fost luate măsuri pe fiecare tip de producător, a anunţat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Astfel, la Hidroelectrica se vor opri hidroagregate, la Nuclearelectrica puterea ar putea scădea cu până la 40%, în timp ce Elcen va opri unităţile care produc energie electrică. Totodată, prosumatorilor li se recomandă să-şi oprească invertoarele, a transmis ministrul după şedinţa Comandamentului Energetic.

“Perioada cea mai sensibilă va fi duminică, în prima zi de Paşte, între orele 11:00 şi 16:00. Atunci estimăm un consum care va putea fi în jurul valorii de 2.500 megavaţi, în scenariul de bază. Este un consum foarte redus. Gândiţi-vă că într-o zi normală de duminică, o zi în care oricum e un consum mai mic decât în timpul săptămânii, discutăm de valori de 5.000, poate 4.000 şi ceva MW, deci discutăm de un nivel de două ori mai mic”, a explicat Burduja, după şedinţa Comandamentului Energetic.

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.