Premier Energy blochează plățile către prosumatori, într-un “protest inedit”, pe fondul neachitării subvenției, susțin reprezentanții Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE).
Economedia a solicitat informații din partea companiei Premier Energy și a ANRE și le vom prezenta în măsura în care le primim.
Premier Energy, unul dintre principalii furnizori de energie electrica din România, a sistat plățile către prosumatorii cu instalații de 200-400 kW, care beneficiază de compensare lunară, transmite APCE. Asociația spune că, potrivit informațiilor din piață, această situație persistă din luna noiembrie 2024, acumulând restanțe de peste două luni.
“Furnizorul nu a emis până acum un punct de vedere oficial, justificând pe surse probleme de cash-flow ca și cum afacerea din Cehia s-ar fi bazat pe energia livrată în rețea de către prosumatori și valorificarea acesteia”, transmite APCE.
Premier Energy este o companie activă în sectorul energetic din România, specializată în distribuția și furnizarea de gaze naturale și energie electrică. Premier Energy este deținută integral de fondul de investiții ceh Emma Capital, fondat de antreprenorul Jiří Šmejc, același care a achiziționat de la nepotul primului-ministru Marcel Ciolacu vestitul parc fotovoltaic realizat prin PNRR.
În 2024, compania a furnizat energie pe o piață reglementată și subvenționată puternic de statul român pentru aproape 2,4 milioane de clienți.
“Ei au stabilit un preț de contract, statul român a stabilit un plafon de vânzare și tot noi, prin statul român, a trebuit să plătim diferența între prețul de contract și cel plafonat. De exemplu, dacă Premier Energy a avut un preț de contract de 2,8 lei/kWh, la un consum de peste 300 kWh/lună, diferența de 1,5 lei pe kWh urma să fie plătită de către stat. Aceasta este o sumă enormă, având în vedere prețul mediu de achiziție al energiei pe 2024, de doar 0,36 lei/kWh”, transpite APCE.
Asociația sugerează că problemele actuale ar avea legătură cu restanțele de aproximativ 1 miliard de lei, pe care statul român le înregistrează în decontările către furnizori. “Conform surselor, această situație ar fi fost cauzată de întârzieri din partea ANRE în validarea plăților. Totuși, decizia Premier Energy de a sista plățile către prosumatori ridică semne de întrebare cu privire la respectarea obligațiilor legale față de aceștia”, conform APCE.
Asociația atrage atenția asupra comportamentului Premier Energy față de prosumatori și spune că decizia furnizorului de a stopa plățile încalca legislația națională și pune o presiune financiară nejustificată asupra prosumatorilor, care și-au respectat obligațiile contractuale.
Aceasta nu este prima situație tensionată între Premier Energy și prosumatori. În luna aprilie 2024, compania a emis notificări către prosumatori pentru a-i informa despre încentarea contractelor, fără a preciza că aceștia pot opta să rămână cu același furnizor. Intervenția a A.P.C.E. a determinat retragerea acestor notificări, după clarificarea legislației aplicabile.
“Pornind probabil de la premisa că are bani de primit de la statul român, compania a sistat în mod discreționar plățile către prosumatori, în ciuda legislației. În mod ciudat, ANRE, pe lângă faptul că le-a blocat plățile, nici nu reacționează legal. Un astfel de comportament al unei companii de distribuție ar fi dus, în orice țară civilizată, la pierderea licenței, după plata sumelor restante și o verificare temeinică a situației”.
“Nu întelegem cum toți prosumatorii, care urmează să iși primească banii lunar sau la termenul de doi ani, sunt penalizați astfel de către un furnizor căruia i s-a transmis un surplus de energie pe care acesta l-a valorificat lunar. Este inacceptabil ca prosumatorii să fie penalizați pentru problemele financiare dintre furnizori și stat. Energia produsă de prosumatori a fost livrată și valorificată lunar de către furnizor, iar plata acesteia trebuie efectuată conform contractelor”, transmite APCE.
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.) solicită o intervenție promptă din partea ANRE și a autorităților competente pentru a asigura respectarea drepturilor prosumatorilor și stabilitatea pieței de energie.