Au crescut salariile după protestele de la fabricile de armament din Cugir: 4.900 de lei brut de la 1 aprilie

protest cugir Foto: Florin Spătaru, Facebook

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat vineri, la Alba Iulia, că nivelul de salarizare a crescut “corespunzător” la fabricile de armament din Cugir – unde în februarie angajaţii au încetat lucrul timp de mai multe zile din cauza veniturilor foarte mici – astfel încât, potrivit acestuia, un salariu mediu este de la 1 aprilie de “4.900 de lei brut”, informează Agerpres.

“Nivelul de salarizare a crescut corespunzător, bineînţeles în limitele legii bugetului care a fost adoptat, dar avem o creştere mai mare pentru categoria de personal cu salarii mici şi acest lucru se va regăsi în fluturaşul oamenilor începând cu data de 1 aprilie. (…). Cel puţin la Uzina Mecanică Cugir, în acest moment, salariul mediu, (…), dar vorbim de salarii de bază, fără alte sporuri, ajunge undeva la 4.900 de lei brutul”, a spus, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei.

Florin Spătaru a fost prezent joi la cele două fabrici de armament din Cugir – Uzina Mecanică şi Fabrica de Arme, unde în februarie a fost, potrivit acestuia, o “situaţie de criză”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“După discuţiile pe care le-am avut cu echipa managerială, discutând despre investiţii, despre fluxurile de producţie, despre cum pot fi acele fluxuri de producţie îmbunătăţite, am avut o discuţie cu oamenii din fabrică, cu liderii de sindicat, o discuţie directă, aplicată, pentru a vedea ce trebuie să facem în perioada următoare pentru oameni şi pentru condiţiile lor de lucru şi, de asemenea, să explicăm care sunt paşii pe care ministerul Economiei îi face în asigurarea pachetelor investiţionale”, a spus Spătaru.

Potrivit acestuia, a fost agreat un pachet salarial, respectiv o creştere salarială atât pentru Uzina Mecanică, cât şi pentru Fabrica de Arme, care s-a încadrat în limite bugetare şi care a dus la o “reechilibrare” a nivelului de salarii între salariile mici şi salariile mari.

“Printr-un astfel de demers şi prin etapele următoare pe care vrem să le facem, vrem să aducem nivelul de salarizare la cele două fabrici, de fapt la fabricile din industria de apărare, la un nivel acceptabil, astfel încât să avem şi un grad de competitivitate. Ei au înţeles faptul că nu vor putea deveni competitivi sau rămâne competitivi pe piaţă atâta timp cât nu vor avea parte de cercetare-dezvoltare şi nu vor veni cu produse noi, nu vor avea investiţii în echipamente şi în condiţiile de lucru ale oamenilor, astfel încât să poată să îşi reducă numărul de personal alocat pe fiecare proiect în parte şi să poată să rămână în piaţă”, a conchis Spătaru.

În luna februarie, timp de mai multe zile au fost proteste la cele două fabrici de armament din Cugir, angajaţii fiind nemulţumiţi de salariile foarte mici pe care, susţineau aceştia, că le au. Protestul a debutat la o zi după ce angajaţii au primit restul de plată, bani din care unii dintre ei puteau să acopere doar cheltuielile cu căldura şi electricitatea. Mulţi dintre ei au făcut publici atunci presei fluturaşii de salarii. O femeie a arătat astfel că, după 20 de ani de muncă, a primit 500 de lei avans şi 1.258 de lei rest de plată. Un alt bărbat a spus că după peste 40 de ani de lucru în fabrică la “produse speciale” a primit doar 1.600 de lei.

Directorul general al Uzinei Mecanice Cugir, Marin Morariu, a susţinut atunci că salariul mediu brut este “undeva la peste 4.000 de lei”.

Angajaţii au spus că nu au mai avut o majorare salarială de doi ani.

Foto: Florin Spătaru, Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: