Australia reziliează un contract de 56 miliarde euro cu Franța pentru a cumpăra submarine nucleare într-un parteneriat cu SUA și Marea Britanie

emmanuel macron sursa Consiliul UE

Australia a anunțat rezilierea unui contract semnat în 2019 cu Franța pentru achiziționarea a 12 submarine convenționale în valoare de 56 de miliarde de euro, optând pentru dotarea cu submarine nucleare, în cadrul unui parteneriat cu Statele Unite și Marea Britanie, potrivit BFM TV.

“Nu este o schimbare de opinie, este o schimbare de necesități”, a declarat premierul australian Scott Morrison, pentru a justifica anularea contractului semnat cu Naval Group în 2019. În valoare totală de 56 de miliarde de euro,, acesta viza cumpărarea a 12 submarine convenționale de clasă Attack, derivate din Barracuda. Primul dintre ele urma să fie livrat în 2032.

Contractul cu Naval Group a început să fie negociat în 2016 pentru a fi semnat în cele din urmă în 2019, dar termenii săi nu au încetat niciodată să fie discutați.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Franța consideră această schimbare o lovitură sub centură din partea administrației Biden, care a negociat împreună cu Marea Britanie și Australia un pact denumit Aukus pe fondul tensiunilor cu China în regiunea indo-pacifică. În iunie, Australia lăsa deja să se înțeleagă că are un “plan B”.

Dezvăluit miercuri, acest acord prevede o colaborare a celor trei țări în materie de apărare.

“Prima mare inițiativă a Aukus va fi livrarea de submarine cu propulsie nucleară Australiei”, a afirmat premierul Scott Morrison, în videoconferință alături de Boris Johnson, în cadrul unui eveniment prezidat de Joe Biden de la Casa Albă.

Franța a denunțat o “decizie regretabilă” și “contrară literei și spiritului cooperării care prevala între Franța și Australia”.

Pentru a calma ușor lucrurile, Joe Biden a asigurat că SUA doresc să “colaboreze strâns cu Franța” în această zonă strategică.

Trebuie notat că Noua Zeelandă interzice intrarea în apele sale teritoriale a oricărei nave cu propulsie nucleară, din 1985, și a anunțat că viitoarele submarine ale vecinului și aliatului său austraalian nu sunt nici ele binevenite.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: