Compania Kido Consult, care a depus deja două contestații la licitația pentru construcția tronsonului 1 Târgu Neamț (Moțca) – Târgu Frumos al Autostrăzii Unirii A8, acuză Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) că ocolește legea. CNIR a acuzat luni firma că încearcă încă o blocare a licitației, deoarece a depus o a doua contestație, după ce prima contestație cu același obiect a fost deja respinsă. CNIR a anunțat marți că au fost depuse șase oferte la licitația pentru acest tronson de autostradă. Kido Consult nu s-a regăsit printre ofertanți.
Compania atrage atenția că „a solicitat autoritatii contractante, respectarea avizelor ANAP, fapt care a fost tratat cu indiferenta si lipsa de interes fata de lege, atat de CNAIR cat si de prestatorii de servicii al CNAIR”.
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a transmis pe 21 ianuarie spre publicare în SEAP, contractul pentru proiectarea și execuția tronsonului Târgu Neamț – Târgu Frumos (27 km), primul tronson al Autostrăzii Unirii Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Termenul limită era 24 martie 2025. Ulterior, termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost prelungit cu o lună.
Astfel, ofertele pentru contractele de proiectare și execuție a tronsoanelor 1 și 2 ale Autostrăzii ,,Unirii” Moțca-Ungheni ar fi urmat să fie depuse până pe 24 aprilie 2025.
Opt potențiali constructori au solicitat prelungirea termenului cu intervale cuprinse între 15 și 60 de zile, iar pentru a facilita pregătirea unor oferte competitive CNIR a decis prelungirea cu 30 de zile. Pentru contractele aferente tronsoanelor dintre Moțca și Lețcani (56 km), contracte estimate la peste 10 miliarde lei, Compania Națională de Investiții Rutiere a primit peste 500 de solicitări de clarificare din partea constructorilor interesați. Potrivit CNIR, unele erau în afara termenului legal.
La finalul lunii aprilie, Compania Națională de Investiții Rutiere a suspendat licitația ca urmare a unei contestații, în care se solicita prelungirea termenului pentru depunerea ofertelor cu 20 de zile lucrătoare.
„În contestația depusă se solicită o nouă prelungire a termenului pentru depunerea ofertelor, măsură pe care CNIR nu o consideră justificată, având în vedere extensia de timp deja acordată pentru pregătirea ofertelor”, se arăta în informarea publicată de CNIR pe pagina sa de Facebook.
Pe 8 mai, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins contestația depusă de compania Kido Consult Proiect Construct. Respingerea a fost decisă ca urmare a neîndeplinirii cerințelor legale privind soluționarea contestațiilor (nedepunerea cauțiunii).
Luni, 19 mai, Compania Națională de Investiții Rutiere a anunțat că firma Kido Consult Project Construct a depus o nouă contestație în care se solicită prelungirea termenului pentru depunerea ofertelor cu 20 de zile lucrătoare.
CNIR a acuzat astfel compania de o „intenție vădită de blocare a atribuirii contractului”. Drept urmare, CNIR a menținut data de 20 mai ca termen limită.
Marți, 20 mai, CNIR a anunțat că au fost depuse șase oferte pentru construcția tronsonului din A8.
Ofertele depuse:
- Asocierea DANLIN XXL (Lider)-Groma Hold Ltd-Intertranscom Impex-Evropeiski Patishta
- Asocierea ITINERA SPA (Lider)-Saipem Spa-ICM Spa
- Asocierea BISKON Yapi Anonim Sirketi (Lider)-Straco Holding-Ilgaz Construction
- Asocierea KALYON Insaat Sanay Ticaret Anonim Sireketi (Lider) -Ozkar Insaat Sanay Ve Ticaret Anonim Sirketi
- Asociere SA&PE Construct SRL (Lider) -Tehnostrade- Spedition UMB- Euro-Asfalt
- Asociere ICTAS Insaat Sany ve Ticaret (Lider)- Rotary Construcții Mentenanță
Compania Kido Consult nu se regăsește printre ofertanți. Compania Kido Consult a fost înființată în anul 2021 și are afaceri de 1,4 milioane de lei, profit de 638.279 lei, cu un singur angajat. Compania este deținută 100% de Marius-Sandu Potra.
Contractul pentru tronsonul Târgu Neamț (Moțca) – Târgu Frumos (27 km) are o valoare estimată de peste 6 miliarde lei (1,2 miliarde de euro), finanțarea este asigurată din fonduri europene Programul Transport 2021-2027, iar durata de realizare este de 46 de luni, din care 10 luni pentru etapa de proiectare și 36 pentru execuție lucrări.
Pentru a asigura legătura între Moțca (DN 2/secțiunea III a Autostrăzii Unirii A8, lotul Leghin – Târgu Neamț) și Autostrada Moldovei A7 (secțiunea Bacău – Pașcani), a fost inclusă în documentație acordarea unui punctaj suplimentar constructorului care își asumă și prioritizează execuția segmentului cu o lungime de 5,5 kilometri în termen de cel mult 12 luni.
Tronsonul 1 Târgu Neamț (Moțca) – Târgu Frumos din județul Iași prezintă următoarele provocări tehnice:
- 36 de poduri și pasaje cu o lungime totală de 8,5 kilometri (pasajul de la km. 27 cu o lungime de 1100 metri)
- 4 tuneluri cu o lungime totală de 1,7 kilometri
- 3 noduri rutiere (nod Moțca DN 24, Nod Pașcani DJ 208 și nod Târgu Frumos DN 28 B).