Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) anunță startul sectorului de munte al Autostrăzii Unirii A8. Etapa de proiectare a lotului 2A Ditrău – Grințieș (38 KM), cel mai lung lot al A8, a început, astăzi, 30 iunie 2025, conform ordinului pe care CNIR l-a emis luna aceasta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Realizarea Proiectului Tehnic pentru acest lot, care face parte din secțiunea de munte Sărățeni – Pipirig (116 km) are o durată de 14 luni, după care urmează execuția lucrărilor.

„Pentru a pregăti derularea contractului, CNIR și Antreprenorul, au avut săptămâna trecută o primă întâlnire în cadrul căreia s-au discutat aspecte organizatorice, de comunicare, cât și privind asigurarea fondurilor, iar constructorul și-a manifestat intenția de a accesa avansul pentru etapa de proiectare, conform prevederilor contractuale”, a transmis CNIR.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile (PT 2021-2027) și fonduri de la Bugetul de Stat, iar Ministerul Transporturilor, prin Direcția Generală Programe Europene Transport a confirmat disponibilitatea alocării fondurilor în vederea derulării contractului.

Încercare de reziliere a contractului

Amintim că constructorul băcăuan UMB a cerut anterior rezilierea contractului pe lotul 2A Ditrău – Grințieș și anularea procedurii de semnare a contractului pe lotul 1C Sărățeni – Joseni, ambele loturi majore din Autostrada Unirii (A8). Conform informațiilor obținute de Economedia, compania românească dorea scăderea garanției de bună execuție în cuantum de 1,5% din contract la doar 0,5% pentru ambele contracte, însă autoritatea, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), a refuzat.

UMB a solicitat inițial rezilierea și anularea, prin încetarea amiabilă, acuzând CNIR de lipsă de transparență, de termenul scurt pentru semnarea contractului, de faptul că CNIR solicită garanția de 1,5%, că nu a asigurat exproprierea terenurilor necesare pe unul dintre loturi, astfel că nu ar exista posibilitatea de a se acorda accesul pe șantier, că lipsesc previzibilitatea și comunicarea, interacțiunea și colaborarea instituțională și contractuală cu conducerea CNIR, și că există cerințe suplimentare care exced cerințelor documentației de atribuire.

Ministerul Transporturilor a respins, într-un document obținut în exclusivitate de Economedia, posibilitatea de a reduce garanția de bună execuție de la 1,5% la 0,5% într-un contract major de infrastructură după atribuirea acestuia, ținând cont că o astfel de măsură ar dezechilibra relația contractuală în favoarea constructorului.

În cele din urmă, Umbrărescu a depus garanția de bună execuție de 1,5% pentru lotul Ditrău – Grințieș de pe Autostrada Unirii A8, deși a continuat să solicite rezilierea contractului, din motive imputabile Companiei Naționale pentru Investiții Rutiere (CNIR), arătau documente consultate de Economedia.

Dacă nu depunea garanția de bună execuție, UMB risca să îi fie executată, de către CNIR, garanția de participare de 1% din valoarea contractului, adică 60 milioane de lei.

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a semnat la finalul lunii martie cu constructorul român Umbrărescu, în asociere cu Euro-Asfalt, un constructor din Bosnia-Herțegovina, contractul pentru construcția unui lot nou pe Autostrada Unirii (A8), respectiv cel mai lung lot Ditrău – Grințieș (38 km), cu o valoare de 6,14 miliarde lei. Acesta este contractul de infrastructură cu a doua cea mai mare valoare care a fost semnat până acum, în România, după lotul cu tunelul Meseș de pe Autostrada Transilvania.

Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a atribuit la începutul lunii martie asocierii SA&PE Construct SRL (lider) – Tehnostrade SRL – Spedition UMB – Euro Asfalt contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 1C Sărăţeni – Joseni de pe traseul secţiunii montane a Autostrăzii Unirii A8. Valoarea ofertei a fost de 4,94 miliarde lei, iar durata de realizare este de 54 de luni. Contractul pe acest lot nu a fost încă semnat.