„Aveam locuri de muncă”: România rurală se îndreaptă spre credință și extrema dreaptă înaintea alegerilor prezidențiale repetate – reportaj Associated Press

batrani la tara Sursa foto: Depositphotos / morozzz

În satul românesc Saschiz, Zoica Roth, în vârstă de 83 de ani, își exprimă profunda îngrijorare cu privire la lipsa oportunităților pentru tineri, un sentiment împărtășit de întreaga populație rurală din România, transmite Associated Press. Ea se plânge: „Am două fete și doi băieți. Îi văd doar o dată pe an, vara și de Crăciun, pentru că toți sunt plecați în străinătate. Singura soluție este să plec… Mi-e dor de ei”.

Roth își amintește cu drag de viața din perioada comunistă. „Era bine pe atunci, aveam unde să lucrăm, aveam locuri de muncă”, a spus femeia. „Acum am pensia, dar tinerii care vin din urmă nu au locuri de muncă, nu au unde să lucreze”, a adăugat bătrâna.

Acest exod, alimentat de perspectivele limitate de angajare și de infrastructura inadecvată, a dus la o scădere semnificativă a populației din zonele rurale.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Peisajul politic reflectă această nemulțumire. Candidatul de extremă dreapta, Călin Georgescu, a avut un puternic ecou în rândul comunităților rurale, pledând pentru fermierii locali și producția internă. Roth, ca mulți alții, s-a simțit dezamăgită de anularea ulterioară a alegerilor. „Nu avem de unde alege, sunt toți la fel”, a spus ea.

Monica Rosalea, de 41 de ani, care lucrează atât în localitate, cât și în Germania, subliniază dificultățile economice. „Este greu pentru că nu este de lucru… toți plecăm în străinătate”, spune ea, subliniind dificultățile de a crește copii în astfel de condiții.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Datele Eurostat indică faptul că, în 2023, rata ocupării forței de muncă în mediul rural din România era cea mai scăzută din UE, doar 61% din populația activă având un loc de muncă.

Alexandra Todea, de 23 de ani, crede că Georgescu a recunoscut potențialul zonelor rurale. „Dacă statul român ne-ar sprijini mai mult pe noi, tinerii… atunci nu ar mai fi nevoie să plecăm”, afirmă ea.

Aliz Alamorean, tot de 23 de ani, care s-a întors din Spania, împărtășește acest sentiment, exprimându-și frustrarea față de sistemul politic: „Aceiași oameni trebuie să câștige mereu, iar când au văzut că «cel nepotrivit» câștiga, au anulat alegerile.”

Ascensiunea AUR și rolul credinței

Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), partid de extremă dreapta, cu accent pe „familie, națiune, credință și libertate”, a câștigat teren. George Simion, liderul partidului, este pe cale să aibă un impact semnificativ în alegerile viitoare.

Attila Agostun, un păstor în vârstă de 46 de ani, ilustrează detașarea populației rurale de politică. „Toată viața mea am petrecut-o cu animalele… acolo am crescut”, a declarat el.

În ciuda provocărilor, credința rămâne un pilon al vieții rurale. Liliana Cosurean, de 54 de ani, din Florești, subliniază rolul Bisericii Ortodoxe în oferirea speranței. Ea îl descrie pe Georgescu ca „un om cu inimă bună și frică de Dumnezeu” și crede că credința poate uni comunitatea. „Credința poate muta munții… o persoană care are credință poate face orice”, a mai spus ea.

Sursa foto: Depositphotos / morozzz

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.