Banca Centrală Europeană a confirmat joi că va încheia la 1 iulie programul de achiziții de obligațiuni și a anunțat o serie de majorări ale ratelor dobânzilor începând cu luna iulie, în contextul în care se luptă cu o inflație accelerată, scrie Reuters.
În condițiile în care prețurilor au crescut luna trecută la un nivel record de 8,1%, BCE renunță la măsurile de stimulare pe care le-a avut în vigoare în cea mai mare parte a ultimului deceniu. Obiectivul este de a împiedica creșterea rapidă a prețurilor.
Urmând o măsură promisă de mult timp, BCE a anunțat că va pune capăt programului de achiziționare de active, principalul său instrument de stimulare de la criza datoriilor din zona euro, și a declarat că va majora ratele cu 25 de puncte de bază în iulie, apoi va modifica din nou ratele în septembrie, posibil cu o marjă mai mare.
„Consiliul guvernatorilor intenționează să majoreze ratele dobânzilor cheie ale BCE cu 25 de puncte de bază în cadrul reuniunii de politică monetară din iulie. Consiliul guvernatorilor se așteaptă să majoreze din nou ratele dobânzilor cheie ale BCE în septembrie. În cazul în care perspectivele inflației pe termen mediu persistă sau se deteriorează, o majorare mai mare va fi adecvată la ședința din septembrie”, a precizat BCE.
Rata dobânzii la depozite a BCE se situează acum la minus 0,5%, iar șefa BCE, Christine Lagarde, a declarat că aceasta ar putea reveni la zero sau puțin peste până la sfârșitul trimestrului al treilea.
Cu toate acestea, piețele se așteaptă la o acțiune și mai agresivă, estimând creșteri de 135 de puncte de bază până la sfârșitul acestui an sau o creștere la fiecare ședință începând cu luna iulie, unele dintre aceste mișcări depășind 25 de puncte de bază.
Banca nu a mai majorat dobânzile de 11 ani, iar rata depozitelor se află în teritoriu negativ din 2014.