Banca Centrală Europeană propune noi măsuri pentru a tempera turbulenţele de pe pieţe, care au sporit temerile privind o nouă criză a datoriilor

Bursa Wall Street trader - chris liverani - unsplash Trader pe Bursa / Chris Liverani - Unsplash

Banca Centrală Europeană a prezentat miercuri noi măsuri pentru a tempera turbulenţele de pe pieţe, care au sporit temerile privind o nouă criză a datoriilor în sudul blocului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Randamentele obligaţiunilor au crescut semnificativ după ce săptămâna trecută Banca Centrală Europeană a anunţat că va majora ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază în iulie.

Spread-ul dintre randamentul obligaţiunilor Germaniei cu maturitatea la zece ani şi cele cu aceeaşi scadenţă ale statelor mult mai îndatorate din sud, în special Italia, a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii peste doi ani.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Turbulenţele au fost exacerbate de absenţa unui plan concret din partea BCE pentru limitarea creşterii costurilor de împrumut, sporind îngrijorările că oficialii BCE se complac în privinţa situaţiei statelor mult mai îndatorate – în special Italia, Spania şi Grecia.

Dar miercuri, BCE a anunţat că va fi flexibilă în reinvestirea banilor din achiziţiile de active în cadrul programului APP (asset purchase programme) şi va lua în considerare noi instrumente pentru sprijinirea blocului comunitar.

„Consiliul guvernatorilor BCE a decis să mandateze Comitetul Eurosistemului şi serviciile BCE să accelereze finalizarea unui nou instrument anti-fragmentare, în vederea analizării de către Consiliul guvernatorilor”, a anunţat instituţia cu sediul la Frankfurt.

După anunţ, euro s-a depreciat cu 0,5% faţă de dolar, în timp ce spread-ul dintre randamentul obligaţiunilor Germaniei cu maturitatea la zece ani şi cele cu aceeaşi scadenţă ale Italiei s-a adâncit la 239 puncte de bază, de la aproximativ 224 puncte de bază, înainte de comunicatul BCE. În plus, spread-ul dintre randamentul obligaţiunilor Germaniei cu maturitatea la zece ani şi cele cu aceeaşi scadenţă ale Spaniei s-a adâncit la 128 puncte de bază, iar în cazul Greciei a urcat la 269 puncte de bază.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: