Banca Centrală Europeană propune noi măsuri pentru a tempera turbulenţele de pe pieţe, care au sporit temerile privind o nouă criză a datoriilor

Bursa Wall Street trader - chris liverani - unsplash Foto: Trader pe Bursa de pe Wall Street / Chris Liverani - Unsplash

Banca Centrală Europeană a prezentat miercuri noi măsuri pentru a tempera turbulenţele de pe pieţe, care au sporit temerile privind o nouă criză a datoriilor în sudul blocului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Randamentele obligaţiunilor au crescut semnificativ după ce săptămâna trecută Banca Centrală Europeană a anunţat că va majora ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază în iulie.

Spread-ul dintre randamentul obligaţiunilor Germaniei cu maturitatea la zece ani şi cele cu aceeaşi scadenţă ale statelor mult mai îndatorate din sud, în special Italia, a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii peste doi ani.

Turbulenţele au fost exacerbate de absenţa unui plan concret din partea BCE pentru limitarea creşterii costurilor de împrumut, sporind îngrijorările că oficialii BCE se complac în privinţa situaţiei statelor mult mai îndatorate – în special Italia, Spania şi Grecia.

Dar miercuri, BCE a anunţat că va fi flexibilă în reinvestirea banilor din achiziţiile de active în cadrul programului APP (asset purchase programme) şi va lua în considerare noi instrumente pentru sprijinirea blocului comunitar.

„Consiliul guvernatorilor BCE a decis să mandateze Comitetul Eurosistemului şi serviciile BCE să accelereze finalizarea unui nou instrument anti-fragmentare, în vederea analizării de către Consiliul guvernatorilor”, a anunţat instituţia cu sediul la Frankfurt.

După anunţ, euro s-a depreciat cu 0,5% faţă de dolar, în timp ce spread-ul dintre randamentul obligaţiunilor Germaniei cu maturitatea la zece ani şi cele cu aceeaşi scadenţă ale Italiei s-a adâncit la 239 puncte de bază, de la aproximativ 224 puncte de bază, înainte de comunicatul BCE. În plus, spread-ul dintre randamentul obligaţiunilor Germaniei cu maturitatea la zece ani şi cele cu aceeaşi scadenţă ale Spaniei s-a adâncit la 128 puncte de bază, iar în cazul Greciei a urcat la 269 puncte de bază.

Foto: Trader pe Bursa de pe Wall Street / Chris Liverani - Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *