Banca Centrală Europeană transmite că estimările privind inflația au crescut în decembrie, deși prețurile la energie au scăzut

inflatie preturi consum Foto: © Faithiecannoise/ Dreamstime.com

Aşteptările consumatorilor din zona euro privind inflaţia au crescut din nou în decembrie, arată datele unui studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE), indicând că recentele majorări ale dobânzilor şi scăderea preţurilor la energie nu au temperat încă temerile privind evoluţia preţurilor, transmite Reuters, citat de Agerpers.

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 8,5% în decembrie, de la 9,2% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care mizau pe un nivel al preţurilor de 9%. Totuşi, inflaţia este de patru ori mai mare decât ţinta Băncii Centrale Europene de 2%.

Este a treia lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un nivel record, de 10,6%.

Aşteptările medii privind inflaţia în următorii trei ani au urcat la 3% în decembrie, de la 2,9% luna precedentă, arată datele BCE realizate pe baza răspunsurilor acordate de 14.000 de adulţi din şase cele mai mari ţări din zona euro. Dar pentru următoarele 12 luni aşteptările medii privind inflaţia au ajuns la 5%.

Analiştii apreciază că, atunci când aşteptările rămân ridicate, angajaţii şi companiile îşi ajustează comportamentul privind stabilirea salariilor, ţin cont de creşterea rapidă a preţurilor şi fac mai dificilă revenirea inflaţiei la ţinta BCE de 2%.

De asemenea, studiul BCE arată o îmbunătăţire moderată a aşteptărilor privind evoluţia economia şi creşterea salariilor şi o uşoară reducere a aşteptărilor privind şomajul.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Foto: © Faithiecannoise/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *