Anul trecut, Grupul Băncii Europene de Investiții a oferit 907 milioane de euro pentru noi investiții în România. Angajamentul Grupului BEI în țară a inclus finanțarea construcției a două noi spitale regionale, modernizarea rețelei naționale de electricitate pentru a valorifica energia regenerabilă și implementarea de contoare inteligente, îmbunătățirea eficienței energetice și creșterea investițiilor comerciale cu impact mare.
„Grupul Băncii Europene de Investiții lucrează în strânsă cooperare cu partenerii români pentru a accelera investițiile pentru îmbunătățirea serviciilor cheie, deblocarea oportunităților economice și accelerarea tranziției energetice. Anul trecut a reprezentat sprijinul record al BEI pentru investițiile pe termen lung în sănătate în România, care vor asigura o îngrijire medicală și un tratament mai bun pentru pacienți în anii următori. BEI și FEI au intensificat, de asemenea, sprijinul pentru finanțarea direcționată a afacerilor pentru a se asigura că antreprenorii și companiile române pot investi, pot consolida reziliența economică și pot face față provocărilor declanșate de pandemia de COVID” a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.
Sprijinul BEI pentru investițiile în domeniul sănătății în România în 2021 a reprezentat cea mai mare finanțare pentru investiții în sănătate în 31 de ani de operațiuni în țară.
Detaliile despre activitatea Grupului BEI în România și sprijinul pentru investițiile private și publice din partea partenerilor români au fost confirmate în urma unei vizite oficiale de trei zile la București a lui Christian Kettel Thomsen, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții.
La București, vicepreședintele Thomsen a semnat două noi acorduri. Primul cu Transelectrica va consolida cooperarea pentru a spori și accelera investițiile în rețeaua energetică din România. Al doilea va extinde cooperarea pentru a oferi sprijin consultativ pentru proiecte pentru implementarea proiectelor de transport, energie, apă, mediu și sănătate în întreaga țară.
Cel mai mare sprijin acordat vreodată de BEI pentru investițiile în sănătatea publică din România
Anul trecut, BEI a oferit 555 de milioane de euro pentru noi investiții pentru transformarea asistenței medicale de urgență în două dintre cele mai mari orașe din România, Cluj și Iași. Inclusiv aprobarea finanțării pentru un spital regional din Craiova,
În ultimii trei ani, BEI a aprobat o finanțare totală de 923 de milioane de euro pentru investiții noi în spitale în 2021 și sprijin consultativ pentru pregătirea proiectelor – cu implicarea JASPERS și BEI Advisory Hub – și implementarea proiectelor – cu unitatea de sprijin pentru consiliere pentru proiecte a BEI (PASSA). ). Acesta reprezintă cel mai mare sprijin acordat vreodată de BEI pentru asistența medicală din România.
BEI finanțează construcția a două noi spitale regionale de urgență, care vor oferi asistență medicală de specialitate pentru milioane de oameni și sute de paturi noi pentru pacienți internați.
Cele două spitale noi vor crește accesul la tratamentul de specialitate pentru pacienți și vor îmbunătăți educația medicală pentru viitoarele generații de medici.
Sprijinirea rețelei energetice a României și îmbunătățirea eficienței energetice
Prima finanțare de la Banca Europeană de Investiții pentru Electrica, în valoare totală de 210 milioane euro, semnată anul trecut, va sprijini consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din țară. Aceasta include modernizarea și construirea de noi linii electrice, construirea și renovarea stațiilor electrice și instalarea de componente pentru automatizarea rețelei în toată România.
Noua investiție susținută de BEI va conecta peste 180.000 de clienți, va crește capacitatea rețelei și va îmbunătăți fiabilitatea și calitatea furnizării de energie electrică. Noile investiții vor sprijini, de asemenea, lansarea contorizării avansate și vor permite integrarea pe termen lung a generării de energie regenerabilă.
BEI a oferit, de asemenea, investiții de 41 de milioane de euro în București pentru a reduce consumul de energie prin modernizarea clădirilor rezidențiale din Sectorul 2 și Sectorul 6. Proiectele fac parte din Inițiativa comună BEI-UE privind finanțarea inteligentă pentru clădiri inteligente.
În ultimii 31 de ani, Grupul BEI a oferit peste 18 miliarde de euro pentru investiții din sectorul public și privat din România.