Banca Mondială mizează pe scăderea prețurilor la energie, dar nu înainte de sfârșitul lui 2022

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Prețurile la energie vor crește în medie cu 80% în 2021 comparativ cu anul trecut, înainte de o acalmie așteptată la jumătatea lui 2022, potrivit unui raport al Băncii Mondiale citate de BFM TV.

Raportul arată că prețurile la energie vor începe să scadă în trimestrul doi al anului viitor, pe măsură ce constrângerile legate de aprovizionare se vor atenua.

Instituția, care a publicat raportul Perspectivele piețelor produselor de bază, subliniază că prețurile în afara energiei, incusiv cele din agricultură și metale, ar trebui să scadă în 2022, după majorări puternice în acest an.

Acest avans al prețurilor la energie, care se adaugă la presiunile inflaționiste mondiale legate de relansarea economică după recesiunea provocată de pandemie, ar putea “deplasa” creșterea economică a țărilor importatoare spre țările exportatoare, a comentat Banca Mondială.

Barilul de petrol, estimat la 65 de dolari în 2023

Prețul țițeiului (media Brent, WTI și Dubai) ar urma să atingă în medie 70 de dolari în 2021, respectiv o creștere de 70% comparativ cu anul trecut. “Ar urma să crească la 74 de dolari pe baril în 2022 în condițiile în care cererea de petrol se întărește și atinge nivelurile dinaintea pandemiei” pentru a reveni apoi la 65 de dolari în 2023, adaugă instituția.

“Creșterea prețului la energie ridică riscuri importante pe termen scurt pentru inflația mondială și, dacă se menține, ar putea de asemenea să afecteze creșterea țărilor importatoare de energie”, a comentat Ayhan Kose, economist șef al Băncii Mondiale.

“Revenirea puternică a prețurilor la materii prime se dovedește mai pronunțată decât era prevăzut” iar “volatilitatea recentă a prețurilor poate complica alegerile politice pe măsură ce țările își revin din recesiunea mondială de anul trecut”, a adăugat el.

 

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *