Bitcoin are zero valoare și nu există dovezi că blockchain-ul este o tehnologie utilă, spune autorul „Lebăda Neagră”, Nassim Taleb

Carmen Radu iun. 27, 2021 0 comentarii
Nassim Taleb

Bitcoin are zero valoare și nu există dovezi că blockchain-ul este o tehnologie utilă, spune autorul celebrei cărți „Lebăda Neagră, fostul trader Nassim Taleb, potrivit Business Insider.

Într-o lucrare recentă de șase pagini intitulată „Bitcoin, valute și bule”, Taleb a expus patru argumente cheie împotriva criptomonedei.

În primul rând, autorul a spus că, în ciuda hype-ului, bitcoin nu a reușit să satisfacă noțiunea de „monedă fără guvern”. De fapt, a spus el, bitcoin s-a dovedit că nici măcar nu este o monedă.

„Eșecul total al bitcoinului în a deveni o monedă a fost mascat de inflația valorii sale valutare, generând profituri (pe hârtie) pentru un număr suficient de mare de oameni, astfel încât acest lucru să fie discutat înainte de utilitatea sa”, a spus el.

Cea de-a doua critică a lui Taleb a fost că bitcoinul nu poate fi un stoc de valoare nici pe termen scurt, nici pe termen lung. El a folosit faimoasa juxtapunere a aurului versus bitcoin – despre care a spus că este o comparație slabă – pentru a ilustra punctul său de vedere.

„Aurul și alte metale prețioase nu necesită întreținere, nu se degradează într-un orizont istoric și nu au nevoie de reîmprospătare a proprietăților fizice în timp”, a spus el. „Criptomonedele necesită o cantitate susținută de interes”, în schimb, potrivit lui Taleb.

Ultimele sale două argumente arată că bitcoinul nu este o acoperire fiabilă a inflației, spre deosebire de punctele de vedere ale altor analiști, și nu este un refugiu sigur pentru investiții – indiferent dacă este menit să protejeze împotriva tiraniei guvernului sau a altor catastrofe.

„Nici măcar de departe”, a spus el, citând panica de pe piață din martie 2020, când bitcoin s-a scufundat mai jos decât bursa, precum și plățile recente în urma atacului cibernetic Colonial Pipeline, pe care autoritățile le-au putut urmări.

Lucrarea lui Taleb a criticat și tehnologia de bază pe care se bazează bitcoin. Autorul a subliniat că vede o lipsă de utilitate a tehnologiei blockchain.

„Nu există dovezi că vom obține o tehnologie excelentă – cu excepția cazului în care tehnologie excelentă nu înseamnă utilă. Am făcut – până în acest moment – în ciuda tuturor fanfaronilor, încă aproape nimic cu blockchain-ul”, a spus Taleb.

În aprilie, Taleb a declarat pentru CNBC că Bitcoin este o schemă Ponzi și o monedă eșuată.

Totuși, Taleb nu a fost întotdeauna un critic al bitcoin. În 2017, Taleb a scris prefața la „The Bitcoin Standard”, o carte a economistului Saifedean Ammous. Pe atunci, Taleb scria că bitcoinul este „o idee excelentă”, întrucât „îndeplinește nevoile sistemului complex… pentru că nu are niciun proprietar, nici o autoritate care să poată decide soarta sa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.