Bitcoin are zero valoare și nu există dovezi că blockchain-ul este o tehnologie utilă, spune autorul „Lebăda Neagră”, Nassim Taleb

Nassim Taleb

Bitcoin are zero valoare și nu există dovezi că blockchain-ul este o tehnologie utilă, spune autorul celebrei cărți „Lebăda Neagră, fostul trader Nassim Taleb, potrivit Business Insider.

Într-o lucrare recentă de șase pagini intitulată „Bitcoin, valute și bule”, Taleb a expus patru argumente cheie împotriva criptomonedei.

În primul rând, autorul a spus că, în ciuda hype-ului, bitcoin nu a reușit să satisfacă noțiunea de „monedă fără guvern”. De fapt, a spus el, bitcoin s-a dovedit că nici măcar nu este o monedă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Eșecul total al bitcoinului în a deveni o monedă a fost mascat de inflația valorii sale valutare, generând profituri (pe hârtie) pentru un număr suficient de mare de oameni, astfel încât acest lucru să fie discutat înainte de utilitatea sa”, a spus el.

Cea de-a doua critică a lui Taleb a fost că bitcoinul nu poate fi un stoc de valoare nici pe termen scurt, nici pe termen lung. El a folosit faimoasa juxtapunere a aurului versus bitcoin – despre care a spus că este o comparație slabă – pentru a ilustra punctul său de vedere.

„Aurul și alte metale prețioase nu necesită întreținere, nu se degradează într-un orizont istoric și nu au nevoie de reîmprospătare a proprietăților fizice în timp”, a spus el. „Criptomonedele necesită o cantitate susținută de interes”, în schimb, potrivit lui Taleb.

Ultimele sale două argumente arată că bitcoinul nu este o acoperire fiabilă a inflației, spre deosebire de punctele de vedere ale altor analiști, și nu este un refugiu sigur pentru investiții – indiferent dacă este menit să protejeze împotriva tiraniei guvernului sau a altor catastrofe.

„Nici măcar de departe”, a spus el, citând panica de pe piață din martie 2020, când bitcoin s-a scufundat mai jos decât bursa, precum și plățile recente în urma atacului cibernetic Colonial Pipeline, pe care autoritățile le-au putut urmări.

Lucrarea lui Taleb a criticat și tehnologia de bază pe care se bazează bitcoin. Autorul a subliniat că vede o lipsă de utilitate a tehnologiei blockchain.

„Nu există dovezi că vom obține o tehnologie excelentă – cu excepția cazului în care tehnologie excelentă nu înseamnă utilă. Am făcut – până în acest moment – în ciuda tuturor fanfaronilor, încă aproape nimic cu blockchain-ul”, a spus Taleb.

În aprilie, Taleb a declarat pentru CNBC că Bitcoin este o schemă Ponzi și o monedă eșuată.

Totuși, Taleb nu a fost întotdeauna un critic al bitcoin. În 2017, Taleb a scris prefața la „The Bitcoin Standard”, o carte a economistului Saifedean Ammous. Pe atunci, Taleb scria că bitcoinul este „o idee excelentă”, întrucât „îndeplinește nevoile sistemului complex… pentru că nu are niciun proprietar, nici o autoritate care să poată decide soarta sa”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: