Fostul primar al Bucureștiului și fost olimpic la Matematică, Nicușor Dan a câștigat algerile prezidențiale și va depune luni jurământul în calitate de șef de stat al României, urmând să se confrunte cu un set complet diferit de cifre în încercarea sa de a reduce ceea ce a devenit cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, relatează Bloomberg, care dedică, din nou, o analiză extinsă cu privire la România.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Rezultatul alegerilor a încununat șase luni de turbulențe politice în România, care a fost zguduită de o creștere a sprijinului pentru extrema dreaptă. Cea mai mare prezență la vot din ultimul sfert de secol la scrutinul din 18 mai a arătat că mulți alegători au fost neliniștiți de riscul de a renunța la decenii de integrare europeană, aducându-l pe Dan în funcția de conducere, notează Bloomberg.
Fostul activist în vârstă de 55 de ani, care a devenit celebru în adolescență în anii 1980 câștigând de două ori aurul la Olimpiada Internațională de Matematică cu scoruri perfecte, are acum mult de lucru.
De la victoria sa, Dan s-a întâlnit aproape zilnic cu oficiali ai Ministerului de Finanțe. Cursul său intensiv despre minuțiozitățile bugetului României l-a determinat să pună întrebări ore în șir oficialilor, ceea ce indică o abordare bazată pe date a politicii fiscale, potrivit unor persoane familiarizate cu schimburile care au cerut să nu fie numite, discutând despre discuții private.
„Este o responsabilitate majoră”, a declarat el în seara alegerilor, indicând consecințele fiscale ca fiind problema care l-ar face nervos în calitate de nou șef al statului.
Un nou guvern
Provocarea va fi de a adera la cerințele UE și de a recâștiga încrederea investitorilor, menținând în același timp stabilitatea economică, prevenind în cele din urmă diviziunile sociale care au alimentat sprijinul pentru candidații extremiști.
Unul dintre primii pași ai lui Dan a fost să recunoască faptul că România va rata obiectivul de a reduce deficitul la 7% din producția economică în acest an.
Puterile președintelui României sunt limitate, dar Dan, care va reprezenta țara la summiturile NATO și UE, are puterea de a numi prim-ministrul. El a declarat că va purta discuții marți cu partidele pro-europene din parlament pentru a ajuta la stabilirea unei majorități guvernamentale care să succeadă guvernului interimar, un pas necesar pentru abordarea bugetului.
Dan a declarat că este în favoarea unor negocieri de coaliție aprofundate, care să stabilească măsuri fiscale concrete, ca modalitate de a preveni luptele interne într-un stadiu ulterior.Acest lucru ar putea rupe un ciclu de majorități fragile ale coalițiilor care au dominat istoria post-comunistă a României.
Orice abatere de la angajamentele actuale ale României ar trebui să fie aprobată de Comisia Europeană, ramura executivă a UE.
Bruxelles-ul analizează deja eșecul țării de a prezenta un plan clar de reducere a deficitului în următorii șapte ani.
Potrivit unei persoane familiarizate cu deliberările, se așteaptă ca, într-o analiză care va fi prezentată la 4 iunie, Comisia să facă apel la națiunea balcanică și să discute despre posibile sancțiuni. Oficialii români au semnalat că au înțeles mesajul.
„În acest stadiu, România trebuie să își respecte angajamentele privind o reformă fiscală înainte de a cere Comisiei să renegocieze calea de reducere a deficitului”, a declarat la București ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. „Ar fi extrem de neserios să cerem această revizuire fără să facem mai întâi demersurile necesare pentru implementarea reformei fiscale”, a adăugat el.
Investitorii au aclamat rezultatul alegerilor și au arătat din nou interes în obligațiunile românești, după ce le-au abandonat în urma primului tur. Dar, cu randamentele pe 10 ani blocate la aproximativ 7,5%, țara plătește în continuare cele mai ridicate costuri de împrumut din UE și orice ajutor financiar major depinde de un plan credibil de redresare a finanțelor statului.
Dan a demonstrat că nu trebuie să fie subestimat. Victoria sa cu 54% din voturi în fața liderului partidului de extremă dreapta George Simion a fost o surpriză pentru mulți, după ce Simion a obținut o victorie răsunătoare în primul tur al scrutinului prezidențial din 4 mai. Marja a fost suficientă pentru ca Simion – care a făcut afirmații nefondate cu privire la nereguli de vot pe scară largă – să cedeze.
Duminică, Dan s-a aflat în Polonia pentru a-l susține pe primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, care, potrivit sondajelor, se află într-o cursă strânsă cu candidatul naționalist Karol Nawrocki, înainte de turul doi de scrutin de la 1 iunie.
„Săptămâna trecută, România a câștigat, Polonia va câștiga săptămâna viitoare”, a spus românul mulțimii în limba poloneză.
În ciuda unei prezențe atenuate în comparație cu bombardamentul carismatic al adversarului său Simion, Dan a proiectat o imagine de lider echilibrat, avertizând că o victorie a extremei drepte ar izola România într-o lume periculoasă.În campania electorală, Dan s-a angajat să susțină reforma instituțională, să combată corupția și să rămână un membru ferm al UE și al NATO, mai notează analiza Bloomberg.
În calitate de primar al Bucureștiului, Dan a supravegheat înlocuirea a 300 de kilometri de conducte de încălzire – aproape o treime din totalul din orașul de 1,7 milioane de locuitori și mai mult decât orice șef de oraș recent.
Calm relativ
Noul președinte va putea cel puțin să profite de o anumită măsură de calm care s-a instalat. Alegerile din această lună au fost o repetare a scrutinului desfășurat anul trecut, în care un naționalist marginal, Călin Georgescu, a uimit establishmentul cu o victorie în primul tur. Într-un interviu acordat la începutul acestui an, Dan a numit momentul o „schimbare de paradigmă pentru noi toți”.
Apariția bruscă a lui Georgescu a provocat acuzații de interferență din partea Rusiei și anularea votului de către Înalta Curte înainte de turul al doilea, declanșând valuri de proteste, în special din partea extremei drepte. Alianța ultranaționalistă pentru Unitatea Românilor a lui Simion va rămâne o provocare pentru Dan în parlament, ca al doilea partid ca mărime din organism.
Dan a semnalat că leadership-ul său va fi o pauză de la dramă. Întrebat despre un curcubeu care a apărut deasupra Bucureștiului în seara alegerilor – un meme mult repetat pe rețelele de socializare luat ca un simbol profetic – matematicianul a răspuns sec.
„Este un fenomen atmosferic, să nu interpretăm prea mult”, a spus Dan.