BNR transmite și prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu că vrea să preia de la ANPC protecția consumatorilor de servicii bancare

Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR Sursa foto: Ilona Andrei

Banca Națională a României se arată din nou dispusă să preia să preia protecția consumatorilor de servicii bancare de la ANPC. De data aceasta, printr-o declarație a guvernului BNR, Mugur Isărescu, la un eveniment găzduit de Banca Națională a României. El a spus că instituția pe care o conduce e gata să preia acest atribuții dacă legea va fi schimbată.

“Dacă în România, atât Executivul, dar mai ales Parlamentul, legislativul va lua o decizie, noi ne vom ocupa, suntem pregătiți să ne ocupăm și de protecția consumatorului de servicii financiare, în altă parte decât în Direcția de Supraveghere, dar numai pe o bază legală clară, cu o prevedere clară că trebuie să ne ocupăm de acest lucru, pentru că nu este deloc ceea ce, din păcate, populația încă crede a fi supravegherea prudențială.” a declarat Mugur Isărescu.

El a mai explicat că ANPC nu are specialiștii necesari pentru un asemenea domeniu. “Când ai o criză bancară în România, ai 10 milioane de nici depunători, la o criză bancară trebuie să-i acoperi. Și am uitat ce s-a întâmplat în 99, în 2000. Ar trebui să le asigurăm banii, că altfel o criză de încredere în sistemul bancar e devastatoare. A apărut această agenție de protecția consumatorilor și în cadrul ei o subdiviziune, protecția consumatorilor de servicii financiare. Acolo însă e treabă grea, că una e să protejez consumatorul de alimente și alta să protejez pe cel care ia credite. Altă profesiune, chiar altă profesiune, alți specialiști.”

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

O primă solicitare în acest sens a fost făcută într-o adresă din luna martie către Senat în legătură cu poziția BNR față de un proiect legislativ vizând creșterea incluziunii financiare. Atunci, Banca Națională a României (BNR) a afirmat că dorește preluarea atribuțiilor ANPC privind protecția consumatorilor de produse și servicii bancare, scria Conso.ro.

„La nivelul Băncii Naționale a României au fost elaborate propuneri de ordin legislativ, în vederea stabilirii unui cadru legal prin care să fie alocate Băncii Naționale a României competențe privind protecția consumatorilor de produse și servicii financiar-bancare.

Prin acest demers, se dorește preluarea de către banca centrală a atribuțiilor ANPC în ceea ce privește produsele și serviciile bancare furnizate de entitățile aflate în aria de competență a Băncii Naționale a României, potrivit cadrului legal în vigoare, fără a modifica pe fond conținutul sau modul de exercitare a acestor competențe. Propunerile legislative astfel formulate urmează să fie comunicate inițiatorului legislativ, în vederea promovării proiectului de act normativ, pentru a fi supus dezbaterii parlamentare”, spune BNR.

Apoi, la finele lunii mai, după ce ANPC a sancționat mai multe bănci pentru modul în care calculau ratele, BNR a transmis, prin vocea consilierul guvernatorului, Cristian Bichi, că nu are atribuții de protecție a consumatorilor bancari.

Mai multe voci din piață au cerut BNR să intervină, însă instituția spune că instanțele vor decide.

„Sancțiunile aplicate recent de ANPC unui număr însemnat de instituții de credit au adus în discuția publică subiectul protecției consumatorilor bancari. Este, deci, un moment propice de a explica, din nou, care sunt diferențele dintre supravegherea prudențială și cea comportamentală și faptul că banca centrală nu are atribuții în privința practicilor de comercializare a produselor bancare către consumatori, acestea revenind ANPC”, afirmă Cristian Bichi, într-o opinie publicată pe site-ul OpiniiBNR.

Conform lui, în România, legea oferă competențe pe linia apărării intereselor consumatorilor de servicii financiare Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), competențe care corespund în mare măsură dimensiunii de supraveghere comportamentală bancară.

Bichi susținea atunci că Banca centrală nu are cum să se implice într-o astfel de activitate, exercitată deja de ANPC, întrucât ea nu dispune de autoritate legală în domeniul respectiv.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Este clar că băncile sau plins la Banca Națională că sunt amendate de ANPC frecvent , bineînțeles că tot din cauza lor pentru practica dobânzii de toate felurile nelegale și alte și alte comisioane. Vor să facă acest lucru pentru ai proteja(; pe bănci mă refer.
    Stat în stat, continua oprimarea cetățeanului de rând , Casta bancherilor .

    • Isărescu este un escroc, un securist bătrân cate știe că dacă pune ghiara pe secțiunea ANPC cate controlează băncile își va menține influența mult și bine in sistem. Dacă reușește atunci putem vorbi de mafia bancară.

  2. Contabilul mafiei bancare și parlamentare,o fosila libidinoasa ce a favorizat devalizarea țării, susținut și protejat de Parlamentul României.

    • Corect! Fo@sila care nu se mai dă dusă de la benere.. vrea anepece sub tutela lui, ca această instituție să nu mai poată amenda băncile!!
      Pe ăsta cine în controlează dacă, atunci când mărește dobânda de referință, o mărește corect?
      Când ai o criză bancară, faci pe dracu in patru și iei bani de la banca centrala europeană, ca să pompezi în curu bancilor din țara ta.. pentru că băncile din țara ta, tre’ să aibă doar profit..
      Doar ai dat lege că nu trebuie să mai iasă pe pierdere!! .

  3. Aceste guri care nu se mai satura de atata lacomie, s-au vazut in pericol saracutele. Si s-au dus cu lobby la conu Ițicărescovici sa-i zica: nu vrei sa ne fi tata ?
    Iar el, galant cum il stim, cum sa refuze asa oferta ?
    Nu m-ar mira sa fie in bonus ptr iesirea la pensie ca sa vina “unsul” bancherilor

  4. Sa ii protejeze securistul cum a protejat și pana acum populația împrumutată. Asta deoarece OPC a încercat sa pună la punct cămătării. Tatăl hoților s-a gândit ca pana moare el sa nu mai fie deranjați camatarii din România. În morții lui mata de securist nenorociți ai acaparat tot ce se putea.

  5. Am o ruda în Belgia care ac zece ani a cumparat acolo o casa superba de 300 de mii de euro prin banca pe câte a reușit sa o plătească eu în ROmania am cumparat o casa în România acum zece ani și deși plătesc rata lunar fără întârzieri ( cumparata prin programul Prima casa ) rata este de 500 lei iar dobânda este 1300 astea sunt sumele plătite lunar.Imprumutul meu de la banca este se 50 de mii de euro.Domnul Isărescu ss se gândească înainte de a vorbi.
    Semnez
    O amarata dintre miile de amarati din aceasta tara care nu are nici o șansă să i se facă dreptate și sa nu fie lăsată chiar la bătaia de joc a băncilor care fac politica la noi și aduc hoția la grad de normalitate

  6. Protectia consumatorului uita de deponenți după felul în care lucrează. Prea haotic și mult zel prostesc.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.