BNS, despre salariul minim : Să urce la 3.000 de lei, dar să fie păstrat tot salariul minim ca bază de calcul a contribuțiilor sociale / Ministerul Muncii propune tot 3000 lei salariul minim brut, din care doar 2800 bază de calcul a contribuțiilor sociale și impozitelor

steag_bns Blocul National Sindical

Blocul Național Sindical susține creșterea salariului minim la 3.000 de lei, așa cum ar dori și ministerul Muncii, însă are unele propuneri pentru autorități, se arată într-un comunicat al Sindicatului.

Astfel, BNS solicită revizuirea impozitului pe veniturile salariale prin ajustarea deducerilor personale, pentru toate veniturile salariale până la 5500 lei, ceea ce ar contribui la evitarea comprimării excesive a grilei salariale în zona salariului minim.

În acest moment aproximativ 32% dintre salariații cu contracte de muncă cu timp complet au venituri sub 3000 lei, 70% dintre salariații cu contracte de munca cu timp complet au câștiguri salariale brute sub 5500 lei.

De asemenea, Blocul Național Sindical mai propune păstrarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale, în special în cazul pensiilor la valoarea salariului minim. BNS susține că în special în cazul pensiilor, o abordare precum cea propusă de Guvern înseamnă un cost asumat de salariat în viitor prin obținerea unei pensii mai mici. O astfel de politică este una periculoasă ce ar putea stimula munca la gri, consideră BNS. 

Sindicaliștii au făcut și o comparație din punct de vedere al impozitării și costurilor între cele două propuneri.

Astfel, Soluția propusă de Ministerul Muncii (3000 lei salariul brut, din care doar 2800 baza de calcul a contribuțiilor sociale și impozitelor), așa cum reiese din declarațiile de presa, înseamnă:

–  O creștere netă a salariului minim de aproximativ 342 lei, din care: 92 lei asumat de buget prin revizuirea politicii fiscale și 250 lei asumați de angajator prin creșterea valorii brute a salariului minim.

–  O penalizare in viitor, in momentul pensionarii prin scoaterea din baza de calcul a CAS a 200 de lei.

–  Beneficiază direct de masură doar salariații care castiga la nivelul salariului minim – adică aprox 30% din salariati.

–  Impactul bugetar direct este de aprox 2,1 mld lei, in plus la bugetul consolidat.

În schimb, soluția propusă de BNS înseamnă:

–  O creștere a salariului minim de 351 lei, din care: 101 lei asumat de buget prin revizuirea politicii fiscale si 250 asumați de angajator prin creșterea valorii salariului brut.

–  Creșterea salariului brut se va reflecta în intregime și în calculul pensiei la momentul pensionarii, salariatul nefiind penalizat în viitor

– Beneficiază de revizuirea politicii fiscale aproximativ 70% din salariati,

– Impactul bugetar direct este de aproximativ 3,3 mld lei, în minus la bugetul consolidat, impact ce poate fi atenuat prin creșterea salariilor brute antrenată de creșterea salariului minim.

BNS mai cere constituirea unui grup de lucru care sa stabilească un mecanism de lucru pentru stabilirea salariului minim.

De asemenea, cred sindicaliștii, trebuie clarificată situația coșului minim de consum, ca indicator relevant pentru stabilirea salariului minim.

 

 

Sursa foto: bns.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *