Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) a refuzat o solicitare venită din partea industriei aeriene pentru a permite ca avioanele să fie pilotate doar de un singur pilot începând din 2030, dar a adăugat că va analiza posibilitatea ca anumite părţi ale zborului să fie gestionate de o singură persoană începând din 2027, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

AESA a analizat o solicitare venită de la producătorii europeni de avioane Airbus SE şi Dassault Aviation SA privind posibilitatea ca avioanele să fie pilotate de o singură persoană în momentele în care avionul funcţionează în regim de tip “cruise”, un moment mai puţin solicitant decât operaţiunile de decolare şi aterizare, când va fi obligatoriu în continuare ca în cabină să fie cel puţin doi piloţi.

Propunerile venite de la constructorii de avioane includ o serie de limitări precum acea de a interzice piloţilor cu probleme medicale sau cei care au puţine ore de zbor la activ să fie singuri în cabină, a dezvăluit Andrea Boiardi, directorul în cadrul EASA.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Companiile aeriene vor ca avioanele să fie pilotate doar de un singur pilot pentru că asta ar ajuta la reducerea deficitului de personal, în condiţiile în care relaxarea reglementărilor ar permite piloţilor să se odihnească în timpul zborurilor pe distanţe lungi, fără a fi nevoie de înlocuitori la bord.

Cu toate acestea, Boiardi a subliniat că propunerile venite din partea industriei aeronautice conform cărora avioanele să fie pilotate doar de un singur pilot începând din 2030 “sunt complet nerealiste”, pentru că automatizarea nu a avansat destul de mult pentru a permite nivelul de siguranţă necesar în cazul zborurilor cu un singur pilot.

Chiar şi în regim “cruise”, zborul cu un singur pilot are nevoie de aprobarea Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, o agenţie a Naţiunilor Unite, a companiilor aeriene şi a sindicatelor piloţilor. Agenţia ONU ar urma să înceapă să analizeze acest dosar în cursul acestui an.

Andrea Boiardi a mai spus că numai cele mai avansate avioane, echipate pentru un nivel de siguranţă mai mare decât standardele minime, ar putea fi utilizat pentru a zbura cu un singur pilot în regim “cruise”. Printre aceste avioane se numără Airbus A350 şi, posibil, Boeing 787 şi 777X.

Propunerile mai puţin ambiţioase privind operaţiunile cu un singur pilot în regim “cruise”, care nu ar urma să demareze înainte de 2027, ar viza iniţial îmbunătăţirea perioadei de odihnă a piloţilor în timpul zborurilor regulate, a precizat Andrea Boiardi. Conform acestor propuneri, un pilot obosit ar putea să se odihnească într-un spaţiu separat în loc să aţipească pentru perioade scurte de timp în cabină.

Dacă siguranţa va putea fi dovedită, echipajele zborurilor pe distanţe lungi, care acum sunt obligate să includă trei şi chiar patru piloţi, ar putea fi reduse la doi piloţi, care vor fi obligaţi să fie prezenţi ambii în cabină pentru operaţiunile de decolare şi aterizare, a adăugat Boiardi.

Însă chiar şi perioadele scurte de zbor cu un singur pilot provoacă diviziuni în rândul companiilor aeriene şi îngrijorări în rândul opiniei publice, precum şi critici în rândul sindicatelor piloţilor precum European Cockpit Association.