Premierul britanic Boris Johnson nu vrea să „îndepărteze” investițiile chineze în Marea Britanie, dar Regatul Unit nu trebuie să fie „naiv” în chestiuni precum 5G sau sectorul nuclear, potrivit unui interviu acordat pentru Bloomberg News și citat de Le Figaro.
„Guvernul britanic nu vrea să îndepărteze” fiecare investiție chineză dar „acest lucru nu înseamnă că trebuie să fim naivi” în ceea ce privește infrastructurile esențiale ale țării, a subliniat Boris Johnson, luni seara, în condițiile în care marți se deschide un summit internațional privind investițiile în Regatul Unit.
Marea Britanie a anunțat în iulie 2020 ecluderea echipamentelor produse de Huawei în rețeaua sa 5G, invocând un risc pentru securitatea țării. Influența Chinei în afacerile economice britnice este acuzată în mod regulat de deputații conservatori. Londra ar fi pe punctul de a exlcude chinezii de la CGN din proiectul centralei nucleare Sizewell C și caută, potrivit presei britanice, modalitățile de a împiedica un grup chinez de stat să participe la noi proiecte similare în țară.
Disputele dintre Beijing și Londra vizează o serie de dosare, de la subiectul sancțiunilor adoptate de China împotriva mai multor deputați britanici, legate de subiectul drepturilor omului în rândul minorității uigure, până la noua alianță a britanicilor cu americanii și australienii, denumită AUKUS. Chestiunile legate de energia nucleară și tehnologia 5G „sunt toate preocupări legitime, pentru întregul guvern”, a afirmat Boris Johnson, care a notat însă că nu este un „sinofob, foarte departe de asta. China este o mare țară, o mare civilizație”.
„În ciuda tuturor acestor dificultăți, conversațiile dificile legate de Dalai-Lama sau Hong Kong sau uiguri – unde rămânem credincioși principiilor noastre – comerțul cu China a continuat să se dezvolte”, a subliniat premierul britanic.
Aceste declarații vin în contextul în care marți începe un „Summit mondial privind investițiile”, organizat de guvernul britanic și în cadrul căruia prim-ministrul ar urma să anunțe acorduri de investiții externe în valoare de 9,7 miliarde de lire pentru a susține „creșterea verde” a Regatului Unit, printre care un proiect al grupului chinez Huaneng de stocare a energiei de 50 megawați.