BREAKING Gabriel Resources a contestat decizia prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană / Compania canadiană reclamă relațiile a doi dintre membrii tribunalului de arbitraj și avocatul României și cere anularea deciziei

Cariera Carnic de la Rosia Montana Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat, luni, că a depus contestația la decizia tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID) prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană, cerând anularea acesteia.

Gabriel Resources solicită anularea hotărârii ICSID pronunțate la 8 martie 2024 în cadrul procedurii de arbitraj împotriva României, prin care au fost respinse cererile companiei canadiene împotriva statului român, „împotriva dezacordului puternic al unuia dintre cei trei arbitri”. De asemenea, ICSID a acordat României aproximativ 10 milioane USD cu titlu de costuri.

În cererea de anulare a deciziei ICSID, Gabriel Resources reclamă „vicii capitale în constituirea tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunțat decizia majoritară, Prof. Pierre Tercier și Prof. Zachary Douglas, nu au avut calitățile de independență și imparțialitate pe care le impune Convenția ICSID și nu au dezvăluit în mod adecvat relațiile dintre ei și părțile implicate în cauză, inclusiv cu avocatul României”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cererea de anulare explică faptul că, în plus, decizia majorității cu privire la răspundere este viciată în mod substanțial din mai multe motive, inclusiv excese de putere evidente prin nerespectarea legislației aplicabile, abateri grave multiple de la normele fundamentale de procedură și lipsa motivării deciziilor luate cu privire la mai multe dintre cele mai fundamentale aspecte ale cererilor prezentate, susține compania.

O acțiune în anulare este examinată și soluționată de un “comitet ad hoc” format din trei membri numiți de președintele Consiliului de administrație al ICSID. Gabriel Resources a solicitat ca președintele Consiliului de administrație să obțină o recomandare din partea Secretarului General al Curții Permanente de Arbitraj cu privire la selectarea membrilor comitetului ad hoc, având în vedere preocupările legate de conflictele de interese reale și potențiale din cadrul ICSID.

În cererea de anulare, Gabriel Resources a solicitat, de asemenea, suspendarea executării deciziei privind cheltuielile de judecată de 10 milioane USD acordate României.

„În urma unei cereri de anulare o suspendare provizorie a executării unei hotărâri este acordată automat, atunci când este solicitată, până la constituirea comitetului ad-hoc. Procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID nu este o cale de atac asupra fondului deciziei arbitrale, ci o procedură care, în caz de succes, ar stinge decizia arbitrală, inclusiv cheltuielile de judecată acordate”, precizează sursa citată.

Context. În data de 8 martie, ICSID a anunțat că a dat dreptate României în procesul cu Gabriel Resources din dosarul Roșia Montană, în care compania ar fi urmat să exploateze resursele de aur din această zonă. Gabriel Resources cerea despăgubiri de 6,7 miliarde euro. Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. Din contră, România urmează să recupereze cheltuieli de judecată de circa 10 milioane de dolari.

Gabriel Resources a anunțat că intenționează să conteste decizia arbitrală și va depune cererea până la data de 7 iulie.

În luna aprilie, acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Gabriel Resources contestă sechestrul pus pe acţiunile RMGC în contul datoriei de aproximativ 10 milioane de dolari pe care Gabriel Resources o are faţă de Statul Român, reprezentând daunele acordate statului român în urma câştigării procesului desfăşurat la Washington.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: