BREAKING Parlamentarii rămân cu pensiile speciale. CCR a decis că legea prin care au fost eliminate beneficiile este neconstituţională/ Principalul argument al CCR – legea a fost adoptată prea repede

justitie Sursa foto: Pexels/ Sora Shimazaki

Curtea Constituțională a României a stabilit că este neconstituțională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, potrivit unui comunicat publicat joi. Curtea invocă în decizia sa faptul că legea a fost adoptată mult prea rapid, într-o singură zi, ceea ce ar afecta însăși caracterul „democratic” al statului.

Comunicatul a fost publicat după ce judecătorul constituțional Daniel Morar a afirmat că decizia CCR este nulă, în condițiile în care el a cerut amânarea pronunțării și a părăsit sala de deliberări înainte de pronunțare.

Informația, distribuită inițial pe surse, indica un vot de 6 la 3. În comunicatul publicat de CCR se specifică doar că votul a fost majoritar.

Ce argumente a invocat CCR, potrivit comunicatului citat:

  • Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”.
  • Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75].
  • Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său.
  • Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională.
  • Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice.

CONTEXT 

Peste 70 de foşti parlamentari și-au cerut înapoi pensiile speciale, în instanță. Printre aceștia se numără Gheorghe Funar, fost deputat şi lider al Partidului România Mare, Mihăiţă Calimente, fost parlamentar pentru patru mandate.

Excepţiile de neconstituţionalitate vin de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara.

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat. Singurul partid care nu a votat a fost UDMR.

Un număr de 827 de foști senatori și deputați au fost până atunci beneficiari de pensii speciale al căror impact bugetar este aproximativ un milion de euro pe lună (4.748.547 lei), conform unui răspuns furnizat de Parlament la solicitarea G4Media.ro, la începutul anului trecut. Pensia medie a unui fost parlamentar era de 5.741 de lei.

Totalul beneficiarilor de pensii speciale a crescut în ianuarie 2021 față de anul anterior: dacă în ianuarie 2020 erau 768 de foști parlamentari care primeau acest beneficiu, în ianuarie 2021 numărul acestora a crescut cu 59 de persoane.

De asemenea, și cuantumul pensiilor a crescut de la an la an. În 2020, cea mai mare pensie specială era de puțin peste 12.000 de lei pe lună. În 2021 cea mai mare astfel de pensie a ajuns la 14.827 de lei pe lună.

Defalcat pe Camere, cei mai mulți pensionari speciali erau la Camera Deputaților – 574, ale căror pensii costă 3.204.711 de lei pe lună. Restul de 253 erau la Senat, iar costul lor era de 1.543.836 de lei lunar.

De menționat că un fost parlamentar primea minimum 2.131 de lei pe lună pentru doar patru ani petrecuți în forul legislativ. Cei care au avut de la trei mandate în sus, adică minimum 12 ani petrecuți în Parlament, primeau 14.827 de lei pe lună.

Documente:

Printre cele mai cunoscute nume de parlamentari beneficiari de pensii speciale se numărau Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu, Vasile Blaga sau Dan Matei Agathon.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse în 2015 la inițiativa și cu votul PSD (detalii aici).

Sursa foto: Pexels/ Sora Shimazaki

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *