BREAKING Premierul Ciolacu sugerează că vor rămâne doar 2 cote de TVA, de 9% și 19%. Salariul minim din construcții va fi majorat, pentru a compensa reintroducerea contribuțiilor sociale

Marcel Ciolacu Sursă foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Premierul Ciolacu a sugerat, vineri, într-o declarație, că vor rămâne doar două cote de TVA în România, de 9%, care va fi aplicată la produse precum alimente, medicamente sau proteze, și cota standard de 19%. El a mai precizat că salariul minim din construcții va fi majorat, pentru a compensa reintroducerea contribuțiilor sociale pentru această categorie de angajați.

„În Germania, salariul minim anul trecut a crescut de trei ori. Este un mecansim prin care îți ții lucrătorii în țară. Acest lucru trebuie suportat și de către economia reală. Dacă vor fi scoase parte din facilități, de exemplu în construcții… Discuțiile sunt foarte clare să mărim și salariul minim. E dreptul dumneavostră să dați breaking news că ”Ciolacu taie salariile”. Nu le tai. Și tocmai de aceea, vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu. De luni o să avem discuții și cu domnul Ciucă”, a spus el, întrebat dacă vor fi eliminate facilitățile fiscale în domenii precum construcții, agricultură și industria alimentară și dacă se va majora salariul minim.

În 2018, Guvernul a scutit sectorul construcțiilor de plata CASS (10%) și a impozitului pe venit, iar de la 1 septembrie intenționează să elimine cel puțin scutirea de 10% CASS.

Președintele BNS, Dumitru Costin a anunțat că renunțarea la scutirile fiscale din construcții înseamnă, practic, o reducere a salariului cu 780 de lei.

Pentru a compensa, Guvernul vrea să majoreze salariul minim în construcții la 4.500 lei, de la 4.000 lei în prezent.

Scutiți de la plata CASS sunt și angajații din agricultură, iar angajații din IT nu plătesc impozitul pe venit de 10%.

Totodată, premierul a spus că România are prea multe cote de TVA și că vor rămâne două cote, de 9% și de 19%.

„În discuția mea cu Comisia, și au dreptate, este că trebuie să fie o ordine, nu puteți veni cu șapte tipuri de TVA. Hotărâți-vă. Am convenit că 9% rămâne mâncarea, medicamentele, protezele. De ce la cluburi e 5% TVA? E normal acest lucru? Sunt mult prea multe excepții în România. lucrul acesta nu ni l-a spus doar Comisia. Ni l-au spus toate forurile financiare. Ce vrem? Să pierdem toate fondurile europene și să intrăm în colaps? O să ies peste tot și o să explic de ce fac acest lucru”, a precizat Ciolacu.

România are o în prezent o cotă-standard de TVA de 19%, dar și o serie de cote diferențiate, reduse, de TVA, pentru anumite bunuri și servicii, de 5% sau de 9%. Citește AICI care sunt și care se pot schimba.

Sursă foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Comentarii

  1. Pe vremuri era o vorba, roman cinstit si cuc clocind n-o sa vedeti niciodata…. Germania plateste 4000 euro salariul minim in constructii deoarece nu exista mafia si coruptia statala din Romania iar dezvoltatorii imobiliari nu alimenteaza cu bani politicienii corupti, politistii corupti si magistratii corupti pentru a obtine avize/autorizatii ISU/ISC falsificate, expertize MLPAT falsificate, etc, precum in Romania..

  2. Ioane, coruptia are multe fețe vazute si nevazute. Noi de la straini am invatat, nu mai da exemple alte state care au inventat sclavia si prostia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *