Bucureștiul scade în topul ecosistemului emergent de startup-uri. Piața locală valorează numai 36,9 miliarde dolari, o creștere ușoară față de 2020

bucuresti blocuri locuinte Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

București se clasează pe locul 50 în topul celor 100 de ecosisteme emergente de startup-uri, în scădere față de anul trecut când se situa pe locul 40, conform unui raport publicat de Startup Genome și Global Entrepreneurship Network.

Însă Capitala se află pe locul 7 în top celor mai mari valoroase ecosisteme emergente de startup-uri, înregistrând o valoare de 36,9 miliarde dolari, o creștere foarte mică, față de 35 miliarde de dolari valoarea sectorului din 2020. Pe primul loc se află Detroit, SUA (cu o valoare de 90,6 miliarde dolari), fiind urmat de Kuala Lumpur, Malaysia (71,8 miliarde dolari) și Hong Kong, China (63,5 miliarde dolari).

Parte a unui raport mai amplu privind ecosistemele de startup-uri, intitulat Global Startup Ecosystem Report, acest raport se concentrează pe 275 de locații din peste 100 de țări aflate în primele etape de dezvoltare, prezentându-le pe cele care au potențialul de a deveni actori mondiali de top în anii următori.

Topul celor mai mari ecosisteme de startup-uri

Dacă anul trecut nicio locație din Europa Centrală și de Est nu figurează în clasamentul primelor 30 de ecosisteme de startup-uri din lume, topul de anul acesta arată diferit: mai multe țări din Europa se află pe primele 10 locuri.

Orașul Detroit din SUA este pe primul loc, fiind urmat în top 10 de Hong Kong, China, Dublin, Irlanda, Minneapolis, SUA, Houston, SUA, Manchester-Liverpool, Anglia, Guangzhou, China, Research Triangle, SUA, Barcelona, Spania și Brussels, Belgia.

Oslo se află în topul 20 al ecosistemelor emergente (locul 19), un salt uriaș de peste 20 de locuri față de anul trecut și o reflectare a doi unicorni – platforma industrială IoT Cognite și magazinul online Oda – care au contribuit la creșterea gradului de acoperire a pieței.

Minneapolis a urcat 18 locuri față de anul trecut, ajungând pe locul 4. Șase ieșiri de peste 50 de milioane de dolari și o ieșire de peste 1 miliard de dolari au contribuit la îmbunătățirea scorului său de Performanță.

Manchester-Liverpool a urcat opt locuri față de anul 2021, ajungând pe locul 6. Un exit de peste 1 miliard de dolari și Matillion – o platformă de integrare pentru depozite de date în cloud – devenind un unicorn adaugă 7,8 miliarde de dolari la valoarea sa de ecosistem.

Primele 100 de ecosisteme emergente au o valoare colectivă de peste 1 trilion de dolari în valoare de ecosistem, ceea ce reprezintă o creștere de 96% față de anul trecut. Europa și America de Nord se mândresc în continuare cu majoritatea ecosistemelor emergente, iar America Latină, regiunea MENA și Africa au rămas stabile în ceea ce privește numărul de ecosisteme din top 100 față de anul trecut, cu cinci, patru și, respectiv, trei. Asia are 17 intrări în clasamentul ecosistemelor emergente, față de 18 anul trecut.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *