Bulgaria devine de facto poarta de intrare a petrolului și carburanților rusești către Europa

titei conducta Sursa foto: Pixabay

Guvernul interimar al Bulgariei și Lukoil Neftochim Bulgaria, compania rusească care importă țiței și îl prelucrează în produs finit, au convenit ca rușii să continue activitatea și să exporte produse petroliere în UE până la sfârșitul anului 2024, atât timp cât își plătește integral taxele. Decizia Bulgariei contravine poziției generale a Comisiei Europene precum căreia permiterea acestui lucru pentru LukOil ar încălca regimul de sancțiuni al blocului comunitar, potrivit Euractiv.

Potrivit viceprim-ministrului pentru politică economică, Hristo Alexiev, această decizie ar permite câștiguri suplimentare de 350 de milioane de euro la bugetul de stat. „Astăzi am realizat un pas foarte important – de la 1 ianuarie 2023, Lukoil va transfera toată producția, veniturile și impozitele pentru a fi plătite în Bulgaria, și nu, ca până acum, în Olanda sau Elveția”, a declarat Alexiev în timpul unei ședințe de informare cu conducerea companiei petroliere rusești, care a avut loc luni. „În termen de o săptămână, după ce Bulgaria va adopta actele juridice relevante, supravegherea Lukoil va lua decizia de a trece la o schemă în care își va transfera profiturile reale din prelucrarea petrolului în Bulgaria”, au spus, la rândul lor, reprezentanți ai companiei ruse.

Afacerea este una bună și pentru Lukoil, nu numai pentru Bulgaria, deoarece va face din vecini o placă turnantă a exporturilor de energie din Rusia către Europa, prin evitarea parțială a embargoului petrolier european. În pachetul său de sancțiuni din iunie, UE a interzis achiziționarea, importul sau transferul de țiței rusesc începând cu 5 decembrie 2022 și alte produse petroliere rafinate din Rusia începând cu 5 februarie 2023.

Analize Economedia

Cu toate acestea, Bulgaria a primit o derogare „din cauza expunerii sale geografice specifice” și va putea continua să importe țiței și produse petroliere prin transport maritim până la sfârșitul anului 2024. Comisia Europeană a anunțat deja că Lukoil nu poate exporta din Bulgaria produse petroliere fabricate din petrol rusesc, dar guvernul interimar susține că poziția Bruxelles-ului a fost interpretată greșit de presa bulgară, a precizat în octombrie Ministerul de Finanțe.

Compania rusă Lukoil, proprietara singurei rafinării din Bulgaria, nu ar trebui să încerce să ocolească embargoul impus de UE și să vândă în străinătate produse petroliere obținute din petrol rusesc, a declarat Daniel Ferry, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, jurnaliștilor bulgari la Bruxelles. În replică, ministrul bulgar a subliniat o excepție care scutește de sancțiuni „produsele petroliere rafinate produse într-o țară terță pe baza țițeiului rusesc și exportate către o altă țară sau o țară terță”, „deoarece au fost produse în afara Rusiei”.

Cu alte cuvinte, benzina și motorina produse pe bază de țiței rusesc în afara blocului care, în rest, respectă normele susținute de UE, cum ar fi viitorul plafon al prețului petrolului rusesc, pot intra pe piața unică. Cu toate acestea, guvernul nu a oferit detalii privind modul în care regula se aplică Bulgariei în calitate de membru al UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: