Bulgaria salvează Balcanii prin exportul de electricitate. Și România importă cantități mari

energie electrica Sursa foto: ACUE

„Într-o regiune cu deficit de electricitate precum Europa de Sud-Est, singurul factor de echilibru care exportă constant energie electrică este Bulgaria, țările vecine sunt în mare măsură dependente de Bulgaria”, a declarat de ministrul bulgar al energiei, Alexander Nikolov, în fața participanților la forumul platformei regionale Re-Source Southeast Hub, scrie 24Chasa, citată de Rador.

O evidență privind exportul în timp real la 15:46, la data de 30 mai, arată că din Bulgaria iese o capacitate de 2.300 MW. Majoritatea este pentru Serbia – 627 MW, pentru România și Macedonia de Nord – 465 și 446 MW, iar către Turcia – 356 MW. La acel moment, exporturile bulgare erau mai mari decât este capacitatea Centralei Nucleare de Kozlodui.

La data de 31 mai, la ora 16.19, recapitularea la granițele bulgare în direcția vecinilor era de 1.920 MW. Din nou, cel mai mare export a fost către Serbia – 530 MW. Prețul energiei electrice de bază pe piața liberă în ziua de livrare 30 mai a fost de 386,96 de leva MW/h, la 31 mai – 424,33 leva, iar pentru data de 1 iunie – 442,12 leva.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Există o cerere uriașă de energie electrică în Balcani, ceea ce face ca prețurile la vecini să fie dintre cele mai mari în Europa. În ultima săptămână, pe continent, sunt de la 200 de euro în sus.

În intervalul orar 16:00 și 17:00, la 31 mai, în centrala nucleară bulgară erau 2.130 MW. Centralele termice mari au funcționat la o capacitate și mai mare – 2.450MW. 625 MW a fost electricitatea de la soare, ceea ce reprezintă 55% din toate centralele solare în Bulgaria, 379 MW a fost sarcina centralelor eoliene, sau 14% din aceste capacități.

Imaginea confirmă spusele ministrului Nikolov de la conferință. El a declarat că cel mai bun lucru pentru orice sistem electroenergetic în condiții de transformare este să aibă capactăți curente, pentru a putea echilibra tranziția și acest lucru să fie cât mai eficient. El a subliniat că energia verde și energia gri nu trebuie contrapuse, pentru că nu pot una fără cealaltă. Pe piețele conexe din UE, tranziția nu se va produce dacă Europa nu urmărește o politică adecvată și planificată în sector, a mai adăugat el.

Nikolov a avertizat că nu trebuie să confundăm decarbonizarea cu închiderea instalațiilor. Emisiile de carbon pot fi captate și utilizate pentru o varietate de scopuri și materiale. Potrivit acestuia, în acest moment, dacă Bulgaria este comparată cu orice altă țară din UE, aceasta este cea mai bună destinație pentru investiții în energie eoliană. El a justificat asta prin sarcina fiscală și de asigurări, costurile inițiale ale terenului și pentru livrări etc. În

același timp, veniturile Bulgariei în acest domeniu sunt de câteva ori mai mari decât în alte țări. Ministrul bulgar al ecologiei, Borislav Sandov, a spus că, dacă nu reducem emisiile cu 40% în următorii 3,5 ani, Bulgaria va trebui să restituie cele 13 miliarde de leva pe care le are în cadrul Planului de Redresare.

Dacă Bulgaria nu transformă sectorul cărbunelui, nu există nicio modalitate de a folosi suma de 2,5 miliarde de leva din Fondul pentru Tranziție Corectă. Potrivit ministrului, Bulgaria trebuie să descentralizeze din ce în ce mai mult sistemul energetic, să introducă tot mai multe surse eoliene și să aibă mai mulți jucători pe piață, inclusiv dintre cei mai mici. El a subliniat că până și o gospodărie care își pune un panou pe acoperiș participă cumva la întregul sistem energetic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. “Și România importă cantități mari”

    E normal!
    Guvernul de majorete a lui KWI e incapabil!
    Sa schimbe situatia!
    Romania Eşuata merge mai departe iar Caiu merge in strainatate dupa imprumuturi!
    Rostogolim datoria,
    Cand eşuam cu energia!
    I

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.