Bursa de la Paris a devenit cea mai mare bursă din Europa, după ce a devansat bursa de la Londra

Cum-investești-la-bursă-cu-un-buget-mic

Bursa de la Londra a pierdut titlul de cea mai mare bursă de valori din Europa, care a revenit bursei de la Paris, în contextul în care îngrijorările cu privire la creşterea economică au afectat activele britanice, iar relaxarea regulilor cu privire la Covid de către autorităţile chineze a impulsionat cotaţiile acţiunilor companiilor franceze din sectorul de lux, transmite Agerpres, citând Bloomberg.

Potrivit calculelor realizate de Bloomberg, capitalizarea de piaţă combinată a listărilor primare de pe bursa Paris a devansat-o pe cea de la bursa din Londra, în dolari americani. Acţiunile companiilor britanice, mai concentrate pe piaţa internă, au scăzut în acest an, în timp ce acţiunile unor companii franceze producătoare de bunuri de lux, precum LVMH SE sau Kering SA, proprietarul Gucci, au fost impulsionate recent de optimismul cu privire la posibila relaxare a politicii Zero Covid urmată de autorităţile chineze.

În favoarea bursei de la Paris au acţionat şi mişcările valutare, în condiţiile în care de la începutul anului şi până în prezent lira sterlină a pierdut 13% din valoare în raport cu dolarul american, în timp ce moneda euro a pierdut doar 9%.

Analize Economedia

Capitalizarea medie a companiilor britanice a scăzut puternic în 2022 pe fondul predicţiilor că britanicii vor fi mai afectaţi de creşterea costurilor la energie decât alţi consumatori. În plus, proprietarii de case din Marea Britanie se confruntă cu o creştere explozivă a ratelor la creditele ipotecare, având în vedere faptul că în Marea Britanie sunt larg răspândite creditele ipotecare cu dobânzi flexibile.

În aceste condiţii, indicele mid-cap FTSE 250 se tranzacţionează la un discount de 30% faţă de indicatorul de referinţă MSCI World, cel mai mare decalaj înregistrat după criza dotcom de la începutul anilor 2000, a avertizat Goldman Sachs. “Credem că acest discount este meritat având în vedere perspectiva modestă de creştere pentru Marea Britanie, nivelul la care este lira şi riscurile în orientate în jos”, subliniază analistul Sharon Bell.

Diferenţa dintre bursele de valori de la Londra şi Paris a început să se restrângă după ce în 2016 britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: