Camera de Comerț și Industrie își apără drepturile asupra terenurilor Romexpo: Instanța supremă a consfințit dreptul CCIR de utilizare gratuită

CCIR, camera de comert si industrie a romaniei Camera de Comerț și Industrie a României

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) afirmă că proiectul prin care statul îi dă dreptul de utilizare gratuită a terenurilor Romexpo timp de 49 de ani a trecut testul constituționalității, iar o eventuală vânzare a lor va necesita plata unor despăgubiri de 300 de milioane de euro către CCIR. Reacția instituției vine după ce fondul de investiții NEPI Rockcastle a cerut autorităților competente o eventuală licitație privind aceste terenuri.

„Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a luat act cu neplăcută surprindere de poziția exprimată de NEPI Rockcastle, cu privire la proiectul de dezvoltare a Complexului Expozițional Romexpo, precum și față de proiectul de lege pentru modificarea și completarea legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007. Prin acest atac susținut la adresa CCIR, considerăm că NEPI Rockcastle a epuizat orice șansă de dialog cu instituția noastră, având în vedere faptul că, la data prezentei, nu exista niciun contract semnat între CCIR și alți dezvoltatori imobiliari”, arată un comunicat al CCIR.

Camera de Comerț precizează că terenul aferent Complexului Expozițional Romexpo este deja în folosința CCIR până în anul 2053, potrivit unor hotărâri de lege din anul 2004 prin care s-au dispus transmiterea unor terenuri în suprafață de 9,83 ha și, respectiv, de 403.867 mp, proprietate privată a statului, din administrarea Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, precum și darea în folosința gratuită a Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, a terenului corespunzător.

„Arătăm încă o dată faptul că, Guvernul României, prin H.G. nr. 501/2010, a încercat să retragă CCIR inclusiv dreptul de folosință gratuită asupra acestor terenuri, însă, ca urmare a Deciziei nr. 3522/2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (I.C.C.J.) – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, irevocabilă, pronunțată în Dosarul nr. 6370/2/2010, în ședința publică din 19 martie 2013, instanța supremă a anulat hotărârea Guvernului și a consfințit dreptul CCIR de utilizare gratuită a acestor terenuri pentru 49 de ani”, potrivit CCIR.

CCIR afirmă că tot ceea ce se regăsește deasupra terenurilor Romexpo, și anume: platforme betonate, clădiri, hale etc. reprezintă proprietate privată. „În consecință, orice încercare a statului de a vinde acest teren ar putea fi făcută numai cu despăgubirea prealabilă și la justa valoare a CCIR, estimată, conform discuțiilor din comisiile de specialitate din Parlament, la 300 de milioane de euro (mult peste prețul pieței în ceea ce privește valoarea terenului)”, potrivit instituției.

CCIR menționează că toate camerele de  comerț din Europa (ex.: Germania, Austria, Italia, Franța) au legi speciale prin care statul asigură mijloace de finanțare indirecte pentru ca acestea să-și poată exercita în condiții adecvate atribuțiile și competențele.

Totodată, CCIR precizează că proiectul de lege pentru modificarea legii camerelor de comerț din România, care a trecut testul constituționalității anterior promulgării, are în vedere exclusiv CCIR și nu o altă entitate.

Context

Fondul de investiții NEPI a afirmat, luni, că statul ar putea organiza o licitație internațională pentru dezvoltarea și revitalizarea zonei Romexpo, în loc să ofere terenurile cu titlu gratuit către Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), inițiativă care ar încălca legislația europeană privind ajutorul de stat, potrivit dezvoltatorului.

Recent, Curtea Constituțională a decis că este constituțional proiectul de lege care permite transferul gratuit în proprietatea CCIR a 46 de hectare de teren de la Romexpo pentru demararea unui proiect imobiliar.

Camera de Comerț și Industrie a României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *