Capacitatea de export gaz în Ungaria, exploatată la maximum. Crește și mai mult, din octombrie

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Ieri, 30 iulie, pentru câteva ore, prin gazoductul Arad-Szeged au curs către Ungaria un volum de gaze echivalentul a 7,1 milioane de metri cubi zilnic. Acest volum este mai mare decât ceea ce Transgaz precizează oficial că este capacitatea maximă a acestui gazoduct, anume 6,8 milioane de metri cubi zilnic. În restul zilei de ieri, volumul a mai scăzut puțin, până la 6,7 milioane metri cubi, adică la maximul capacității oficiale.

Cele mai mari cantități vin de la producătorul local Petrom, așa cum Economedia.ro a mai arătat.

Este de presupus că Transgaz a efectuat teste de volum în perspectiva lunii octombrie, când această capacitate de transport pe Arad-Szeged va fi ridicată oficial la 7,2 milioane de metri cubi zilnic, potrivit unui anunț al transportatorului.  „Urmare a optimizării suplimentare a sistemului de transport comun dintre Transgaz S.A. și FGSZ Zrt. (omologul Transgaz din Ungaria), capacitatea tehnică a punctului de interconectare Csanádpalota din România spre Ungaria va fi majorată în continuare de la nivelul actual de 280 000 m3/h (3 057 174 kWh/h) la 300 000 m3/h (3 283 570 kWh/h) începând cu 1 octombrie 2023. Prin urmare, produsele de capacitate vor fi oferite în cadrul licitațiilor anuale de capacitate din 3 iulie 2023, având în vedere capacitatea tehnică crescută. Operatorii de sisteme de transport consideră această îmbunătățire ca fiind un prim pas important al inițiativei ”Inelul de solidaritate”, care – prin cooperarea strânsă și dezvoltările incrementale ale OTS din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia – urmărește să ofere capacități de transport sporite pentru resursele alternative de gaze naturale care intră în regiunea Europei Centrale și de Est din direcția sudică”, arăta Transgaz, la începutul acestei luni.

Azi, 31 iulie, exportatorul în Ungaria este ceva mai mic, în limita a 5,6 milioane de metri cubi. Se mai înregistrează exporturi către Ucraina 3,8 milioane de metri cubi și către Republica Moldova – 1,8 milioane de metri cubi. Mare parte din aceste cantități reprezintă tranzit de gaze. Intră gaze din import, via Bulgaria, punctul Negru Vodă, 8,6 – 9 milioane de metri cubi, parte din care tranzitează țara noastră către clienții finali din Moldova și Ucraina. Mai intră, tot din Bulgaria, 0,3 milioane de metri cubi, dar aici fluxul este valabil doar pentru câteva ore.

Sursa primară a acestui gaz de import poate fi Rusia, via Turcia și Bulgaria, Azerbaidjan, tot prin Bulgaria, sau gaz natural lichefiat, descărcat de pe metaniere în porturile de la Mediterana, apoi regazeificat și trimis prin conducte până în România.

România are conexiuni prin conducte cu toți vecinii, mai puțin Serbia. Cele mai mare fluxuri sunt pe relația Bulgaria, la importuri, și Ungaria, la exporturi. Per total, producția anuală a țării noastre este de circa 9 miliarde de metri cubi, din două surse, Romgaz și Petrom. Încă 1,5 miliarde de metri cubi intră din import.

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *