Care sunt cele mai populare destinații din Europa pentru expați

nomad digital, expati, angajati, companii Foto: Dreamstime

Un sondaj realizat de Expat Insider în rândul a peste 12.000 de expatriați dezvăluie cele mai bune locuri de trai din Europa dacă sunteți în căutarea unui bun echilibru între viața profesională și cea privată, scrie Euronews.com.

În fiecare an, InterNations – o comunitate globală pentru persoanele care trăiesc și lucrează în străinătate – realizează un sondaj Expat Insider. Raportul Expat Insider 2023 a analizat 53 de destinații pentru expatriați din întreaga lume și le-a clasificat în funcție de calitatea vieții.

În cadrul sondajului, s-a cerut expatriaților să evalueze ușurința de a se stabili, de a lucra în străinătate și de a desfășura activități de agrement în țara în care locuiesc.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Clasamentul include, de asemenea, un indice Expat Essentials, care analizează serviciile digitale, birocrația, locuințele și limba.

În acest an, două țări europene au intrat în top zece. Expatriații din Spania se simt fericiți și acasă. Spania a fost votată cea mai bună țară din Europa și a doua din lume pentru expatriați în 2023.

De la primul sondaj InterNations din 2014, Spania s-a clasat întotdeauna în primele zece locuri în ceea ce privește calitatea vieții.

Țara a figurat în mod constant printre cele mai bune din lume pentru opțiunile prin care expații pot petrece timpul liber, iar anul acesta și-a adjudecat primul loc.

Majoritatea expatriaților (88%) spun că se simt mulțumiți de cultura și viața de noapte din Spania, față de 68% la nivel global.

În plus, mai mult de nouă din zece persoane se bucură de oportunitățile de practicare a sporturilor recreative.

Clima și vremea Spaniei se situează pe locul al treilea la nivel mondial, ceea ce face, de asemenea, ca expatriaților să le fie mai ușor să iasă și să se bucure de activitățile de agrement.

Țara nu are performanțe atât de bune atunci când vine vorba de munca în străinătate. Mai puțin de jumătate dintre expatriații intervievați au declarat că mutarea acolo le-a îmbunătățit perspectivele de carieră, iar 36% dintre ei sunt nemulțumiți de piața locală a locurilor de muncă.

Potrivit studiului, aproape trei sferturi dintre expatriați s-au declarat mulțumiți de echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Portugalia oferă expatriaților o calitate excelentă a vieții, dar oportunități slabe de angajare

Portugalia ajunge pe locul zece – singura altă țară europeană inclusă în top zece pentru 2023. Ușurința cu care se instalează este unul dintre principalele puncte forte pentru expatriații din Portugalia. Peste trei sferturi dintre aceștia se simt ca acasă și peste 80% se simt bineveniți în țară.

De asemenea, majoritatea celor intervievați declară că populația este în general prietenoasă față de rezidenții străini.

În ceea ce privește calitatea vieții, Portugalia ocupă locul 7 la nivel mondial. Printre avantajele acestei țări se numără clima, vremea și calitatea aerului.

Țara are rezultate mult mai slabe când vine vorba de birocrația locală, peste jumătate dintre expatriați considerând că este greu de rezolvat.

Unul din patru se declară nemulțumit de disponibilitatea serviciilor guvernamentale online, față de 21% la nivel global.

Portugalia scapă la limită de ultimele zece locuri de muncă în străinătate. Țara are cele mai slabe rezultate în subcategoria perspectivelor de carieră, unde s-a clasat pe locul 49 din 53.

Expații o votează pe locul 45 în ceea ce privește oportunitățile de carieră pe plan local, iar mai mult de unul din trei sunt nemulțumiți de piața muncii.

Dar, deși țara stă prost la capitolul salarizare echitabilă la locul de muncă (locul 42), 78% dintre expatriați sunt de acord că venitul familiei lor este suficient sau mai mult decât suficient pentru a duce o viață confortabilă.

Expații se confruntă cu probleme legate de calitatea vieții în Malta

Revenind la ultimele 10 locuri, Malta se află pe locul 46 din 53 de țări. Una dintre cele mai mari probleme pentru expatriați este calitatea vieții, 32% dintre ei fiind nemulțumiți de oportunitățile de practicare a sporturilor recreative, față de 10% la nivel global.

Peste 60% și-au exprimat frustrarea cu privire la infrastructura auto a țării, față de doar 13 la sută la nivel mondial.

Un alt punct slab este mediul și clima Maltei. Țara se află pe penultimul loc atât pentru mediul natural, cât și pentru cel urban.

Rezultatele în ceea ce privește indicele de muncă în străinătate nu sunt cu mult mai bune – 24% nu se simt plătiți corect pentru munca lor și 17% nu văd niciun scop în munca lor.

Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre expați se simt mulțumiți de situația lor financiară, la egalitate cu media globală.

Malta are performanțe ceva mai bune atunci când vine vorba de acomodare, unde se situează pe locul 26 în lume.

Aproape jumătate dintre expatriați consideră că este ușor să își facă prieteni locali, ceea ce este mai mult decât media globală, iar 64% dintre aceștia se simt ca acasă.

Expații din Turcia se plâng de orele lungi de lucru și de satisfacția scăzută la locul de muncă

Turcia se află pe locul 51 în clasamentul general și pe ultimul loc la nivel mondial în ceea ce privește indicele privind munca în străinătate.

Puțin mai puțin de o treime dintre expatriați sunt nemulțumiți de orele de lucru – aproximativ de două ori mai mult decât media globală. Expatriații nu se simt mult mai bine în ceea ce privește siguranța locului de muncă sau oportunitățile personale de carieră.

Țara se situează printre ultimele 10 țări în ceea ce privește indicele privind necesitățile esențiale ale expatriaților, 16 % dintre aceștia acordând o notă negativă serviciilor online și 15 % considerând că este dificil să obțină acces la internet de mare viteză acasă.

În ceea ce privește calitatea vieții, Turcia ocupă penultimul loc în ceea ce privește siguranța și securitatea.

Mai puțin de jumătate dintre expatriați sunt mulțumiți de situația lor financiară, față de 58% la nivel global, iar 44% sunt mulțumiți de costul general al vieții.

Țara are cele mai bune rezultate în ceea ce privește indicele ușurinței de a se stabili, 45% dintre ei considerând că este ușor să își facă prieteni locali, puțin mai mult decât media globală.

Cu toate acestea, în general, 60% dintre expatriați sunt mulțumiți de viața lor în Turcia, față de 72% la nivel global.

Norvegia este neprietenoasă și scumpă pentru expați

Norvegia a fost votată ca fiind cea mai rea țară din Europa pentru expatriați și se află pe locul 52 în clasamentul general.

Mai mult de trei din cinci expatriați dau o notă negativă costului local al vieții, față de 35% la nivel global. Iar 37% spun că venitul disponibil al gospodăriei lor nu este suficient pentru a duce o viață confortabilă.

Norvegia nu stă bine nici în ceea ce privește indicele ușurinței de stabilire, iar aproape o treime dintre expatriați descriu localnicii ca fiind neprietenoși față de rezidenții străini, față de 18% la nivel global.

De asemenea, expatriații consideră că este greu să își facă prieteni locali și sunt nemulțumiți de viața lor socială. În general, 37% dintre ei nu se simt ca acasă în Norvegia, față de 20% la nivel global.

Norvegia ocupă un loc slab și în indicele calității vieții. Acest lucru se datorează în principal faptului că expatriații sunt nemulțumiți de accesibilitatea transportului public și de oportunitățile de călătorie.

De asemenea, țara nordică se clasează pe ultimul loc la nivel mondial în ceea ce privește varietatea culinară și opțiunile culinare. Într-o notă pozitivă, expațiii din Norvegia apreciază stabilitatea politică, calitatea ridicată a aerului și mediul natural.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: