Casa Verde Fotovoltaice. AFM anunță că au fost analizate toate dosarele depuse

case cu panouri solare Sursa foto: Dreamstime

Toate dosarele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost analizate, iar, în urma şedinţei Comitetului de Avizare din data de 29 decembrie 2022, au fost publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu încă 5.445 dosare de finanţare aprobate, informează AFM, printr-un comunicat.

„Aşa cum am promis, am depus toate eforturile ca până la sfârşitul acestui an să finalizăm în procent de 100% evaluarea dosarelor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice. De când am venit în instituţie, una dintre priorităţile mele a fost să demarez analiza proiectelor depuse pentru Casa Verde Fotovoltaice şi am întreprins toate eforturile necesare pentru ca acestea să fie evaluate şi publicate într-un termen cât mai scurt”, a declarat Laurenţiu-Adrian Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Noua sesiune pentru anul 2022 a programului „Casa Verde Fotovolatice” a fost inițial anunțată în luna iunie a acestui an, însă programul s-a amânat, iar AFM ne-a transmis în solicitările trecute că programul va începe în a doua jumătate a anului. Ulterior, instituția nu a mai comunicat pe tema lansării unei noi sesiuni de finanțare.

Am trimis în nenumărate rânduri solicitări de presă despre o posibilă dată a lansării programului pentru anul acesta, însă răspunsul a fost mereu același: nu există încă o dată anume a lansării programului, iar noua sesiune va fi lansată după ce se ghidul va publica spre consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului.

„După publicarea acestuia pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, se vor putea transmite propuneri și observații în perioada de consultare publică. Ulterior parcurgerii acestor etape și aprobării proiectului de Ordin de ministru, va putea fi lansată o nouă sesiune de finanțare în cadrul programului”, potrivit răspunsului AFM.

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.

Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

  1. Minciuni am dosarul cu Nr RO41 2034 21 și nu sunt nici la aprobați s-au respinși deci care este adevărul unde mă aflu asvrea sa primesc un răspuns daca se poate chiar și scris aveți adresa din dosar menționez că la data depunerii dosarului am avut toate actele necesare în termen de valabilitate și dările plătite la zi atunci mai trebuie sa mai plătesc dările in acest stat întreb și eu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *