Casa Verde Fotovoltaice: Doar 6% din cererile înregistrate au fost analizate până în prezent. Ministrul Mediului: Programul a fost lansat în decembrie 2021 cu mari deficiențe. Firma care a câștigat contractul de realizare a softului avea un singur angajat

casa panouri solare fotovoltaice Sursa foto Pixabay (2)

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a informat Guvernul, printr-o notă introdusă pe agenda ședinței de astăzi, că au fost analizate doar 6,3% din cererile înregistrate în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Astfel, din luna iunie 2022 și până la această dată au fost analizate 2.811 de cereri de finanțare din totalul de 44.389, iar 292 au fost respinse. Situația a fost semnalată de deputatul USR Adrian Giurgiu, membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților.

Ministrul Mediului spunea în nota de informare că programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – Casa Verde Fotovoltaice a fost lansat în decembrie 2021 cu mari deficienţe în ceea ce priveşte înscrierea solicitanţilor şi fără modulul de analiză şi de implementare, iar firma care a câştigat contractul de realizare a softului avea un singur angajat.

„Ce denotă declarațiile ministrului? Că în plin proces de tranziție spre surse de energie verde și în plină criză a energiei, statul român a lansat un program făcut pe genunchi. Programul «Casa Verde Fotovoltaice» presupunea decontarea a până la 90% (maximum 200.000 lei) din costurile generate de instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Această energie trebuia să acopere necesarul de consum al persoanelor care le dețineau, iar surplusul ar fi fost livrat în reţeaua naţională de unde ar fi ajuns la ceilalți consumatori. În condițiile în care tarifele la energie electrică au explodat, orice sursă nouă de producție poate genera o potențială scădere a prețurilor”, declară Adrian Giurgiu.

„În vederea deblocării situației şi pentru a facilita înscrierea în cadrul Programului, ghidul de finanţare a fost modificat și, ca urmare, în perioada 17 ianuarie – 07 februarie 2022, în baza unei programări şi în condiţiile stabilite prin dispoziţia preşedintelui Administrației Fondului pentru Mediu, instalatorii validaţi au introdus în aplicaţia informatică, documentele obligatorii prevăzute de ghidul de finanțare doar pentru persoanele fizice înscrise în lista solicitanţilor. De asemenea, în perioada 28 februarie – 04 martie 2022, prin dispoziții ale președintelui, instalatorii care au sesizat unele deficiențe la cererile încărcate în aplicația informatică au putut remedia deficiențele legate de CNP/încărcare documente/încărcare informații eronate”, se arată în nota de informare.

Ministrul transmite că, în prezent, AFM analizează cu precădere cererile de finanţare depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, iar pentru a urgenta procesul de analiză, instituția a demarat în luna martie și procedurile de achiziție a serviciilor de evaluare a cererilor de finanțare depuse de solicitanți în cadrul unora dintre programele finanțate din Fondul pentru mediu.

Documentația specifică a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P), iar metodologia de evaluare a ofertelor și atribuirea contractelor urmează a se realiza în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.

După finalizarea procedurii și încheierea contractelor de achiziție publică pentru externalizarea serviciilor de evaluare, analiza dosarelor depuse în cadrul Programului se va derula în regim de urgență.

„În ciuda acestui fiasco, nota de informare menționează că o nouă sesiune de înscriere a solicitanților, persoane fizice, va putea fi demarată în a doua parte a anului 2022. Mă întreb cum, în condițiile în care mai sunt peste 41.000 de cereri de analizat din vechea sesiune. Mai grav este că ministrul Tánczos Barna nu are curajul să-și asume acest eșec în public. În urmă cu câteva săptămâni, acesta declara că problema este la Administraţia Fondului pentru Mediu. Domnule ministru Tánczos Barna, este și vina dumneavoastră pentru stadiul în care se află programul «Casa Verde Fotovoltaice». Nu ați făcut nici cel mai mic efort de a reforma Ministerul Mediului și instituțiile din subordinea acestuia. Tranziția energetică a României ar trebui să înceapă cu un ministru al Mediului curajos și cu viziune, nu cu unul care ține în brațe sinecurile de partid”, concluzionează deputatul USR Adrian Giurgiu.

Comentarii

  1. Pe ce criteriu sint selectate dosarele depuse de instalatori autorizati,care merg in lucru ???!!! Cred ca ar trebui mai multa transparenta daca lucrurile se desfasoara ….normal !!!

  2. Pai cum să își asume el ministru un eșec când e de fapt un succes cu brio la shpagile din sistemul de stat. Nu contează că da peste cap o idee buna și utila, tot ce contează e SHPAGA GRASĂ. Iar USRistu sa mai tacă că și ei au făcut exact la fel, și au băgat rudele și partenerii de afaceri in ministere.

  3. Domnule Prim-Ministru, Domnule Kelemen Hunor,
    Luati masuri pentru ca domnul ministru al Mediului sa considere ca dupa aproape 8 luni de la declansarea actiunii Casa Verde Voltaica este in atributia sa să găsească metode de a intra în normal cu analiza dosarelor depuse. În cazul în care consideră că nu este responsabil de fiascul până acum poate găsiți pe cineva care este capabil să rezolve o problemă atât de simplă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *